14 травня — яке сьогодні свято: Радониці (традиції та звичаї)

Яке сьогодні свято - 14 травня: що не можна робити.

Поділитися:

 Сьогодні, 14 травня, в Україні та в усьому світі відзначають такі події:

  • День онлайн-романтики. Свято має на меті шанувати кохання у всіх його проявах, зокрема в епоху цифрових технологій.
  • День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни. Сьогодні пригадуємо подвиги наших земляків, які допомагали єврейському населенню під час Голокосту.
  • День народження вазеліну. Щорічно 14 травня відома мазь вазелін відзначає свою дату народження, оскільки саме в цей день у 1878 році американський хімік Роберт Чезбро зареєстрував свій винахід як товарний знак.

Яке сьогодні свято за церковним календарем: мученика Ісидора

Сьогодні, 14 травня, в православному календарі вшановується пам'ять святого мученика, провидця і чудотворця Ісидора. Він народився у III столітті на острові Хіос, походив з Александрії. Ісидор постраждав за часів правління імператора Декія (249-251 роки), коли було видано указ про перепис молодих людей для військової служби.

Будучи військовим, Ісидор жив за принципами християнства, уникаючи язичницьких обрядів і залишаючи свою віру незаплямованою. Під час відмови від поклоніння язичницьким богам і приносі жертв Ісидор відмовився відступати від своєї віри навіть під загрозою мук і смерті.

Сотник, який знав про віру Ісидора, повідомив про це воєначальнику Нумерію. Попри намагання переконати Ісидора слухатися імператора, він залишався міцним у своїй вірі. Нумерій, здивований мужністю Ісидора, видалив наказ відсікти йому голову.

За свою відданість Ісидора піддали жорстоким катуванням, проте навіть після відрізання язика він не припиняв прославляти Христа. Нумерій втратив мову і змінив своє рішення про виконання смертного вироку. Ісидор прийняв свою долю з радістю і покорою, прославляючи Бога. Його смерть сталася у 251 році.

Яке сьогодні свято за народним календарем: Радониця

Радониця — це християнське свято, яке відзначається на дев'ятому дні після Великодня. Під час Радониці віряни здійснюють відвідування могил своїх померлих родичів і близьких. Традиційно на цей день варто приготувати різноманітні страви, зокрема кутю, яку подають на поминальному обіді. Важливою частиною обряду Радониці є паління свічок на могилах та молитви за померлих. Це також час, коли віряни звертаються до Господа з проханнями про милість і прощення для своїх родичів. У деяких регіонах існує звичай випікати особливі паски для поминального обіду.

Що не можна робити 14 травня

  • Не можна спати з іншою людиною на одній подушці.
  • Не можна сидіти на куті столу.
  • Не можна сваритися.
  • Не можна лінуватися
  • Не можна позичати гроші.

Народні прикмети на 14 травня

У народі існують кілька прикмет на цей день: 

►Якщо день погожий, то огірків буде багато.
►Холодний день – до холодного літа.
►Ранні ластівки – до щасливого року.
►У людини, яка побачивши першу ластівку, вмиється молоком, буде біла і чиста шкіра.
►Ластівки високо літають – до ясної погоди без опадів, низько – до дощу.

Хто святкує День ангела 14 травня

Сьогодні, 14 травня, День ангела святкують Олександр, Іван, Леонтій, Макар, Максим, Марк, Микита, Петро, Яків, Ян.

Знак зодіаку 14 травня

Сьогодні день народження справляють Тельці. 14 травня Тельцям варто покладатися не лише на інших. Гороскоп для інших знаків зодіаку читайте за посиланням.

Погода 14 травня

Температура протягом дня триматиметься в межах 12-17°C, трохи вище на півдні та заході. Вночі температура опуститься до 4-9°C, місцями на півночі, сході та в Запорізькій області можливі заморозки на ґрунті. Вітер буде східний, 5-10 м/с.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Новини по темі