18 червня — яке сьогодні свято: традиції, прогноз погоди та що не можна робити

18 червня 2024 року: які сьогодні свята та пам'ятні дати

Що не можна робити 18 червня: церковні свята та прогноз погоди.

Поділитися:

Сьогодні, 18 червня, в Україні та в усьому світі відзначають такі події:

 

  • День дільничного офіцера поліції

Це професійне свято, встановлене в 2004 році наказом Міністра внутрішніх справ. Традиційно дільничних офіцерів вітає влада, нагороджуючи їх за старанну працю почесними грамотами, преміями, відпустками та іншими визнаннями. Це свято є проявом поваги до фахівців цієї складної професії.

 

  • Міжнародний день боротьби з мовою ненависті

Це свято було започатковане Генеральною Асамблеєю ООН у 2019 році з метою підвищення обізнаності про небезпеку мови ненависті та сприяння міжрелігійному та міжкультурному діалогу та терпимості у боротьбі з цим явищем.

 

  • Міжнародний день пікніка

Це традиційне свято, що закликає людей виходити на природу та насолоджуватися спільним часом, їжею та веселими розвагами. Відсвяткувати його можна, організувавши власну пікнікову пригоду у парку чи на природі.

 

  • Міжнародний день суші

Це свято було започатковано у 2009 році Крісом Де Мейном, який створив сторінку на Facebook, присвячену своїй улюбленій страві. Це неофіційне, але дуже смачне свято, яке дає можливість любителям суші з усього світу насолодитися цією унікальною японською кухнею.

 

  • День народження дитячого візочка

У 1889 році американець на ім'я Річардс отримав патент на цей винахід. Це свято є вшануванням важливого прогресу в догляді за дітьми та зручності для батьків.

 

  • День гордості та гідності аутиста

Цей день був заснований організацією Aspies For Freedom у 2005 році і має на меті відзначення досягнень людей з аутизмом, підвищення обізнаності про аутичні розлади та руйнування стереотипів, що існують навколо аутистів.

 

  • День любителів риболовлі

Це свято для всіх прихильників рибальства, щоб відсвяткувати свою пристрасть до риболовлі. Це чудова можливість влаштувати риболовлю, чи то в самотності, чи у колі друзів. Цей день також може бути приводом для зустрічей та обміну досвідом між рибалками.

 

  • Міжнародний день паніки

Цей день присвячений висловленню своїх тривог та страхів у безпечній, а іноді навіть у комічній формі. Метою цього дня є привернення уваги до поняття панічного стану та наголошення на необхідності рідкого впадання у паніку задля боротьби зі стресовою напругою.

 

  • День стійкої гастрономії

Це свято було засноване Генеральною Асамблеєю ООН у 2016 році з метою відзначення кулінарного розмаїття та заохочення споживання місцевих, сезонних продуктів. Святкування цього дня підкреслює важливість гастрономії у сталому розвитку та збереженні культурної спадщини.

Графік відключення світла 18 червня

У вівторок, 18 червня, по всій території України протягом доби діятимуть графіки відключення світла. 

Яке сьогодні свято за церковним календарем

Сьогодні, 18 червня, в православному календарі вшановується пам'ять святого мученика Леонтія, грека за походженням, що жив у I столітті під час правління Веспасіана. Він прославився своєю хоробрістю, розумом та адміністративними здібностями у військовій кар'єрі, дійшовши до звання старшого генерала.

Одного разу Леонтій чудотворно зцілив свого товариша Гіпатія. За легендою, Гіпатій уві сні побачив ангела, який наказав йому вигукати ім'я Леонтія разом з іншими солдатами для його зцілення. Після цього Гіпатій одужав миттєво, що вражало всіх, зокрема солдата на ім'я Феодула. Після цього Гіпатій і Феодул вирушили на пошуки Леонтія. Святий Леонтій став мучеником через свою непохитну віру в Христа. Губернатор Адріан, запеклий переслідувач християн, наказав заарештувати Леонтія та його товаришів Гіпатія і Феодула. Їх грозили тортурами та смертю, якщо вони не відмовляться від християнства та не принесуть жертви римським богам. Мученики відмовилися відступати від своєї віри. Леонтія повісили догори ногами на стовпі з важким каменем на шиї, але навіть це не змогло зламати його віру. Губернатор наказав бити його палицями до смерті. Після смерті тіло святого було викинуте за межі міста, але християни поховали його з пошаною поблизу Тріполі.

Яке сьогодні свято за народним календарем: день Ярила (Ярилин день)

18 червня наші пращури відзначали день Бога Сонця Ярила (Ярилин день). В цей день слід було задобрити Ярила, щоб сонце було ласкавим до людей і до майбутнього врожаю. Для цього проводили різні ритуали і обряди. Також цей день називали ще "Макушкою літа", адже в цей період вже зазвичай спекотно, ночі короткі, дні довгі і сонячні. День Ярила передує Дню Івана Купала, який у народі досі дуже люблять і дотримуються традицій святкування. На Ярила було прийнято збирати трави, а потім готувати з них лікарські настої.

Що не можна робити 18 червня

  • Не можна лінуватися;
  • Не можна витрачати марно гроші;
  • Не можна скаржитися на щось;
  • Не можна вихвалятися чимось;

Народні прикмети на 18 червня

  • Багато опадів – до сніжної зими.
  • Якщо вранці немає роси, вдень буде дощ.
  • Задуха з самого ранку – до поганої погоди аж дод вечора.
  • Якщо зранку туман, вдень буде спека.
  • Народитися на Ярилин день – мати творчу і привітну вдачу.

Хто святкує День ангела 18 червня

Сьогодні, 18 червня, День ангела святкують Опанас, Данило, Леонтій, Михайло, Дар'я, Єфросинья, Марія.

Знак зодіаку 18 червня

Сьогодні день народження справляють Близнюки. 18 червня на Близнюків очікують нові знайомства. Гороскоп для інших знаків зодіаку читайте за посиланням.

Прогноз погоди 18 червня

18 червня у Києві очікується переважно сонячна погода.

Температура:

  • Вночі: 18°C
  • Вдень: 28°C

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Календар свят на червень 2024: оновлені дати державних, церковних та неофіційних свят
Церковний календар на червень 2024: коли Трійця та Вознесіння Господнє
Місячний календар на червень 2024: сприятливі та несприятливі дні для справ

Новини по темі