9 цікавих фактів про капеллу ДУМКА

Кращий хор України святкує 100-річчя

Кращий хор України святкує 100-річчя.

Поділитися:

11 березня о 19:00 в Національній філармонії України відбудеться ювілейний концерт капелли ДУМКА. Він присвячений 100-річчю з дня заснування всесвітньо-відомого хору. Ми підготували добірку з дев'яти цікавих фактів про кращий хоровий колектив в Україні.

1. Назва «ДУМКА» походить не від слова думка, це абревіатура від: Державна Українська Мандрівна Капела. В 20-ті роки ХХ ст.  абревіатури в назвах були в тренді. Тож, назву капели завжди треба писати великими літерами.

2. 1927 року  в капелі ДУМКА співала майбутня кінозірка, оперна співачка, володарка «Оскару» Міліца Кор'юс - виконавиця головної ролі у голлівудській кінострічці-шедеврі Великий вальс, що вийшов 1938 року.

3. Ювілейний концерт відбудеться на сцені Національної філармонії України, як і рівно 100 років тому. Тоді хор виконував твори на вірші Кобзаря. Нині, в Незалежній Україні, «ДУМКА» пропонує слухачам програму з творів провідних українських композиторів – Мирослава Скорика, Євгена Станковича, Валентина Сильвестрова, Лесі Дичко, що  написані на вірші геніального поета.

4. Національна капела України «ДУМКА» - номінант за краще хорове виконання премії GRAMMY, 2004 року.

5. «ДУМКА» виступала з всесвітньо відомими музикантами – Еніо Морріконе, Хосе Каррерасом, Кшиштофом Пендерецьким.

6. Капела «ДУМКА» давала концерти в найзнаменитіших та престижних концертних залах світу – CONCERTGEBOUW (Амстердам), THE OLD WIC (Лондон), CARNEGIE HALL (Нью-Йорк), Національній опері та Національній філармонії Польщі (Варшава), Національній опері Мехіко, Аргентини, Уругваю, Чилі, неодноразово брала участь у багатьох музичних фестивалях Франції, зокрема – Ля Шез Дьє, Аленсон, Безансон, Сен Мало.

7. У складі ДУМКИ працює 70  високопрофесійних співаків.

8. За останні кілька років ДУМКА випустила 22 компакт-диски.

9. ДУМКА – це хорова школа, через яку за 100 років пройшли 10 генерацій хористів.

Новини по темі