9 листопада: Яке сьогодні свято?

9 листопада: Яке сьогодні свято?
pixabay.com

Дізнайтесь, що святкують сьогодні, 9 листопада.

Поділитися:

Сьогодні, 9 листопада, Україна відзначає День української писемності та мови. За традицією, цього дня всіх українців закликають перевірити свої знання з української мови, написавши Всеукраїнський диктант національної єдності.

Національне мовне свято щільно пов'язане з православним календарем. Саме 9 листопада православні вшановують пам’ять Преподобного Нестора-Літописця, який був послідовником Кирила і Мефодія. Вважається, що Нестор Літописець є прабатьком української писемної мови.

Не зважаючи на те, що кілька століть українців переконували, що такої мови не існує, намагались задушити писемність та культуру, приховуючи величезну кількість літератури та офіційних документів, вже ж українці її зберегли. І 9 листопада 1989 року Верховна Рада УРСР надала українській мові статусу державної. Сьогодні українською мовою розмовляють майже 45 мільйонів людей і вона є однією з найпоширеніших у світі.

Цього дня традиційно стартує Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика. Понад 5 мільйонів людей із багатьох країн світу щорічно беруть участь у цьому конкурсі.

Новини по темі