Як і коли садити картоплю у 2023 році: сприятливі дні

Коли садити картоплю в Україні 2023 — 1+1
Freepik

Сприятливі дні та корисні поради для висадки картоплі.

Поділитися:

Картопля — один з найсмачніших коренеплодів, який вирощують у всіх регіонах України. Щоб отримати гарний врожай, потрібно правильно посадити картоплю. Коли садити картоплю у 2023 році за місячним календарем?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Посівний календар на травень 2023: сприятливі дні місячного календаря для садових робіт

Коли садити картоплю у відкритий ґрунт

Найкращим періодом для посадки картоплі в народі вважається час, коли на березах починають розпускатися листя. Земля має прогрітися на глибині близько десяти сантиметрам до 9°С. За народною прикметою, картоплю садять, коли березові листочки стануть розміром з копійку. 

Насіння для картоплі потрібно готувати заздалегідь, ще з восени під час збирання врожаю. Помилкою є висаджувати картоплю на одних і тих же грядках, адже місце потрібно періодично міняти. Для отримання хорошого врожаю необхідно додатково удобрювати грунт. Картопля ростиме погано, якщо земля містить незначну кількість піску, тому ґрунт потрібно спеціально розпушувати піском, щоб забезпечити надходження кисню до бульб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли садити помідори навесні 2023: сприятливі дні за місячним календарем

Коли садити картоплю за місячним календарем на травень 2023

Сприятливі дні для посадки картоплі за місячним календарем: 1-4, 10-11, 18, 20, 23, 25, 27, 29-31 травня

Як правильно садити картоплю

Оптимальна глибина для висадки картоплі — 8-10 см. Грядки потрібно розташовувати з півночі на південь за схемою 80х35 см або 60х60 см, але тоді стебла заважатимуть росту один одного. Ще одним корисним варіантом є посадка картоплі з відступом 90 см між рядами. Вам буде легше здійснювати підгортання і врожай буде краще. Незважаючи на обрану схему, садити бульби важливо на одну і ту ж глибину рівними рядками, залишаючи під картоплею шар пухкого ґрунту. Щоб отримати гарний врожай, можна робити окрему лунку під кожну картоплину і додавати туди добриво, золу і перегной, а потім опустити бульбу. Засипати лунки землею та розрівняти граблями.

Чим небезпечні кліщі і як правильно захистити від них собаку, дивіться:

Новини по темі