Як розпізнати текст, написаний штучним інтелектом

Які особливості має штучно згенерований текст: поради, як розпізнати стиль нейромережі.

Поділитися:

Рік тому світ сколихнула новина про унікальну розробку, що просунула прогрес на роки вперед. Chat GPT став яскравим прикладом, як штучний інтелект здатний повторювати людську манеру формувати інформацію і видавати її у вигляді нового тексту без плагіату. На жаль, чи на щастя, такі програми ще не навчились досконало оперувати мовними конструкціями й повністю замінювати роботу письменників, журналістів, професорів, маркетологів та інших, чия професія так чи інакше повʼязана з написанням текстів. Проте хитрі студенти вже активно віддають частину своєї роботи на виконання штучному інтелекту, адже робот вміло фігурує науковими поняттями та має доступ до значної частини інформації. То як зрозуміти, що перед вами згенерований нейромережею текст?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як Chat GPT може допомогти у військових цілях

Структуризація 

Chat GPT є найпопулярнішим на цей час сервісом з написання текстів. Він вміє грамотно подати інформацію у стислому вигляді, тому активно використовує структуризацію. Формат майже будь-якого тексту, написаний чатом, буде мати приблизно таку конструкцію: 2-3 речення підзаголовка, що трохи перефразовує задане користувачем питання. Інформація далі буде поділена на блоки і структурована. Кожен елемент структури матиме назву і пояснення. В кінці може надати короткий висновок. Якщо попросити чат написати без структуризації, то він не завжди дослухається. Він, як така собі машина з вироблення текстів, дуже любить надмірну систематизованість. А вона, зазвичай, не притаманна звичайним людям. 

Розумні слова паразити

Ці слова треба розглядати як маячки, що вказуватимуть вам на те, що, скоріш за все, над текстом постарався робот, а не звичайна людина. У живих людей слова паразити включають такі як: ну, розумієш, коротше, типу, окей. Але Chat GPT не такий. Він не звик до звичайної живої бесіди і набув зовсім інших слів паразитів. По перше, це слово «може». Річ у тому, що штучний інтелект не любить конкретику. Він розумна система, але це і дає йому програти в цій боротьбі. Люди звикли робити висновки й прогнози не маючи всіх даних на руках. Компʼютер же знає, що так не можна, адже варіантів сценаріїв безліч. Тому, якщо людина, скоріш за все, напише так: збільшення податків підвищить тиск на бізнес в державі, то штучний інтелект напише: збільшення податків може посилити тиск на бізнес у державі. Бо штучний інтелект розуміє, що існує маленька ймовірність того, що сценарій не відбудеться. Людина стверджує такі речі, бо знає, що ймовірність настання ситуації дуже висока. 

Також ШІ чомусь дуже любить слово «підсумовуючи». У текстах людей це слово трапляється рідко, а штучний інтелект його використовує ледь не кожен раз. Напевно перекладає популярне англійське «in conclusion». 

Поганий переклад 

Ось ще один пункт, на якому ламається половина текстів. І справа навіть не в тому, що розумний чат неправильно українізовує російські слова та вирази, а і в тому, що навіть українські слова може використати такі, що навряд чи ви їх колись десь побачите, бо звичайні люди точно їх в текстах не вживають. 

Ідеальні речення 

Якщо познайомитись з есе переважної більшості людей, то можна помітити тенденцію: живий текст матиме різну структуру і розмір речень. Це трапляється постійно, бо люди не змогли б тримати ритм складних довгих речень протягом всього тексту. Так само навряд чи вам попадеться текст виключно з коротких однозначних і сухих словосполучень. Люди часто мішають манеру викладу інформації. Де хочуть повніше розкрити думку — розтягують речення. А там, де не варто загострювати увагу, а треба лиш вказати на факт - скорочують, аби не перевантажувати текст. Штучний інтелект намагається видавати «ідеальний» текст. Він спеціально робить розміри речень приблизно однаковими задля певної гармонії. Проте ця гармонія скоріше видає його надмірне прагнення до створення бездоганного викладу матеріалу. 

Шаблонність 

І останній пункт — це деяка примітивність робота-письменника. Хоч інтелект і навчився повторювати основний принцип людського підходу до текстів, він забуває про такий елемент як живість. Chat GPT пише поверхнево, по шаблону, без використання цікавих мовленнєвих конструкцій, згадування додаткових джерел, критичної оцінки, актуальних прикладів і сучасної лексики. Звісно, в деяких випадках він може постаратись, але почерк живої людини все одно навряд чи повторить. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Штучний інтелект навчився пізнавати світ, як дитина

Новини по темі