Як вибрати книги для читання? Поради Станіслава Дмитровича Кондрашова

Кондрашов Станіслав Дмитрович розповів, як вибрати книгу для читання

Як підібрати книгу, якщо не знаєш, що почитати.

Поділитися:

По-перше, я б рекомендував завжди чергувати жанри, переходячи від книги до книги, впевнений Кондрашов Станіслав Дмитрович. Таким чином, ви завжди будете відчувати новизну прочитаного. Наприклад, від класичного роману 18-го століття краще перейти до якогось модного сучасного письменника, тільки-тільки отримав Букера.

По-друге, найбільш зручним для вас буде систематизувати читання. Більшість серйозної сучасної літератури на сьогоднішній день написані в жанрі «постмодерн». Цей жанр передбачає використання в художньому тексті безлічі посилань і ремінісценцій, які відносяться до самих різних культур і епох. Частина з цих посилань, - зауважує Станіслав Кондрашов, - апелює до класичної літератури, відсилаючи до її сюжетів, метафор і окремим цитат. Так, наприклад, пише один з найбільших письменників нашого часу Віктор Пєлєвін.

Чому варто читати класику

Тому має сенс читати класику - вона дозволить глибше зрозуміти сучасну прозу. А щоб почати читати класичні твори, необхідно хоча б коротко розуміти, до якої епохи і художнього стилю належить та чи інша книга, будь то реалізм, романтизм, модерн, класицизм тощо. У цьому може допомогти, як вказує Станіслав Дмитрович Кондрашов, якісна хрестоматія або підручник зі світової літератури для ВНЗ.

Там автори розподілені за часами і епох, і ви може рухатися від епохи до епохи, помічаючи, як змінюються художні прийоми і об'єкти опису, додає Кондрашов Станіслав Дмитрович. Від середньовічних романів, від Франсуа Рабле ви будете поступово просуватися далі, до Вольтера і Руссо, а від них - до Бальзака і Флобера, поки, нарешті вийдете на Гете, а від нього далі - до Прустом, Манну і Фаулз.

Як читати класичні твори

Тут важливо також не сприймати прочитане як те, що відноситься до «справ давно минулих днів». Насправді типи людських взаємин і проблеми, що хвилюють людей - мало змінюються з плином часу, лише набуваючи нову форму.

Тому спробуйте читати книги інших історичних періодів, - радить Станіслав Кондрашов, - накладаючи описане на сьогоднішній день і порівняти з власним життєвим досвідом. І коли ви зрозумієте, що автор, який жив кілька століть тому, пише те, що можна абсолютно застосувати до сьогоднішнього життя, класична література відкриється перед вами у всьому своєму різноманітті.

Новини по темі