Як відрізнити справжню повітряну тривогу від перевірки сирени: інструкція

Розповідаємо, у чому різниця між перевіркою сирени та справжньою повітряною тривогою.

Поділитися:

У наш час, коли тривога може застати зненацька, важливо вміти розрізняти справжній сигнал від планової перевірки сирен. Пропонуємо кілька порад, які допоможуть вам зорієнтуватися у непередбачуваній ситуації.

Повітряна тривога: як відрізнити перевірку від справжньої

1. Звук сирени:

  • Справжня тривога: Сигнал тривоги — це гучний, безперервний звук сирени протягом 30 секунд або більше. Він може мати наростаючий та спадаючий тон, що створює відчуття хвилі. Цей звук спеціально розроблений, щоб привернути вашу увагу та спонукати до негайних дій.
  • Перевірка сирени: Сигнал перевірки сирен зазвичай триває декілька секунд і має рівний, монотонний звук.

2. Інформаційні канали:

Увімкніть телевізор, радіо або перегляньте онлайн-новини одразу після сигналу тривоги. Офіційні джерела влади, такі як ДСНС України, негайно повідомлять про тип загрози (повітряна тривога, ракетний обстріл, атака дронів, авіабомби тощо).

Зазвичай про перевірку сирен оголошують заздалегідь через ті ж канали — ЗМІ, офіційні вебсайти та соціальні мережі місцевої влади. Якщо ви не бачили жодних попередніх повідомлень про перевірку, краще перестрахуватися та вважати це справжньою повітряної тривоги.

3. Спеціальні додатки

Сповіщення про тривогу у спеціальних додатках (наприклад, "Київ цифровий") приходить лише у разі оголошення небезпеки. Якщо сирена гуде, а в офіційному застосунку про це не пишуть більш як 5 хвилин — скоріш за все, стався збій у системі сирен.

Додаток

Фото: Unsplash

Наголошуємо: Краще перестрахуватися, ніж опинитися під загрозою. Якщо ви сумніваєтесь, чи це справжня тривога чи перевірка, завжди краще діяти так, ніби це справжня небезпека. Ваша безпека — це найголовніше.

Повітряна тривога зараз: де перевірити

Є чимало джерел для перевірки небезпеки у реальному часі. У спеціальному матеріалі 1+1 зібрані кілька перевірених карт повітряних тривог, які вам у цьому допоможуть.

Карта

Фото: скриншот/alerts.in.ua

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Новини по темі