Як захиститися від шахраїв під час онлайн-знайомств: поради Руслана Шаріпова

Правила безпеки під час онлайн-знайомств

Які шахрайські схеми можуть очікувати у додатках для знайомств?

Поділитися:

Руслан Шаріпов, ведучий марафону «Єдині новини» та сценарист документальних проєктів, в рамках інформаційно-просвітницької кампанії з протидії дезінформації, яка реалізується 1+1 Media та Smart Angel, розповів про правила безпеки під час онлайн-знайомств.

“Варто пам'ятати, що онлайн-платформи для знайомств приваблюють шахраїв, які шукають нові шляхи і можливості для ошукання довірливих людей”, —каже Руслан Шаріпов.

Отже, які шахрайські схеми можуть очікувати у додатках для знайомств? 

  • вимагання чи відмивання грошей, затягування у фінансові піраміди тощо 
  • маніпуляції та шантажування інтимними фото 
  • шантаж через отримання особистої інформації 

Як уникнути пастки шахрая під час онлайн-знайомств

Уважно переглядайте профіль свого співрозмовника:

Шахраї часто використовують фотографії моделей, які можуть бути створені для продажу конкретного товару. Або навіть крадуть зображення реальних людей. Важливо перевіряти фото за допомогою зворотного пошуку в Google, щоб переконатися у їхній достовірності. 

Не довіряйте всім словам нового знайомого:

Головним індикатором онлайн-шахрайства є прискорений темп розвитку відносин. Заяви про кохання та визнання у любові, які з'являються в перші години спілкування з новим знайомим чи знайомою, повинні викликати сумніви. Шахраї маніпулюють і намагаються різними способами завоювати вашу довіру, для досягнення своєї основної мети ошукати вас. 

►Не поспішайте перевести діалог на іншу платформу:

Часто шахраї намагаються перемістити спілкування з потенційною жертвою в популярні месенджери або соцмережі. Така стратегія обумовлена тим, що в додатках для знайомств швидше можна виявити шахрайську діяльність. Таким чином, зловмисники стараються здобути ваш номер телефону або знайти ваш профіль в месенджерах.

Важливо мати на увазі, що навіть на етапі знайомства ви вже розголошуєте велику кількість особистих даних незнайомій особі. Якщо новий знайомий негайно пропонує перейти до іншого додатку чи соцмережі, будьте обережні та розгляньте можливість повідомлення розробникам платформи про такі спроби.

Часті відмови від особистої зустрічі слід розглядати як попередження:

Шахраї нерідко виглядають як фахівці, які працюють за кордоном або мають відрядження, наприклад, лікарі, інженери, юристи, банкіри, і тим самим легше вигадують виправдання, коли йде мова про особисту зустріч. Кожен раз, коли ви намагаєтеся домовитися про зустріч, такі шахраї завжди знаходять нове виправдання. Хоча деякі відмови можуть бути зрозумілі, але постійна відмова від кожної запропонованої зустрічі повинна викликати у вас тривогу. 

Звертайте увагу на граматичні помилки:

Шахраї часто користуються підробленими профілями та спілкуються від імені іноземців. Тому слід бути особливо обачливим, якщо особа, яка видається жителем англомовної країни, допускає багато граматичних помилок своїй рідній мові. У разі появи сумнівів важливо ставити запитання співрозмовнику щодо його місця проживання. Крім того, рекомендують провести пошук інформації про нового знайомого в Google. Проте слід враховувати, що цей метод повинен використовуватися лише як додатковий засіб перевірки, оскільки аферисти також можуть вигадати відповіді на ваші запитання.

Утримуйтеся від надсилання грошей новим знайомим:

Після певного часу від початку знайомства шахраї можуть звернутися з проханням позичити гроші. Зазвичай вони спочатку просять невелику суму на ремонт автомобіля або покупку ліків. Проте з часом ці суми стають все більшими, і зловмисники вигадують нові історії, такі як оплата медичних рахунків захворілого родича або труднощі з новим бізнесом.

Аби не стати жертвою шахраїв важливо:

  • утримуватися від розголошення особистої інформації в соцмережах
  • уникати переходу на нові платформи для спілкування
  • утримуватися від позичання грошей невідомим особам, чи відкриття для них банківських рахунків
  • утримуватися від надсилання пікантних фотографій чи відео.
  • І якщо ви все ж плануєте зустріч з обраницею чи обранцем, то обирайте тільки людні та знайомі місця. Бо при першій зустрічі також можливі шахрайські схеми і обмани.

“Перевірка інформації та обережне ставлення до кожного слова віртуального знайомого допоможуть захистити ваші фінанси від шахраїв та запобігти розчаруванням в особистих відносинах”

Новини по темі