Яке сьогодні свято – 13 липня: Собор 12-ти апостолів (сон з 12 на 13 липня віщий)

Яке сьогодні свято – 13 липня: по народному і церковному календарю
Pexels/Solodsha

Сьогодні, 13 липня, літо починає котитися зимі назустріч. Які прикмети на 13 липня?

Поділитися:

Сьогодні 13 липня відзначаємо такі події:

  • Собор 12-ти апостолів, Верхівка літа, Напівпетро.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гороскоп на 13 липня для всіх знаків зодіаку: краще не сперечатися, ви переможете все одно

Собор 12-ти апостолів, Верхівка літа, Напівпетро

Вважалося, що 12 апостолів тримають верхівку літа на своїх плечах. Селяни виходили на пагорби і кланялися зорі, вітали красне літо й просили зірницю допомогти повніше визріти хліба. Потім йшли на сінокіс. Казали: Баба б танцювала, так Верхівка літа настала. В деяких місцях пастухам давали з собою яйця, фарбовані в жовтий колір. Яйце вважалося символом життя, а жовтий або золотий колір – символ вибраності, вищого суду, щастя.

За старим стилем ця дата завершувала весну. В деяких областях виготовляли з соломи опудало, наряджали його в червоний сарафан, прикрашений квітами кокошник і червоне намисто, а потім носили з піснями по селу, роздягали і кидали в річку. Це символізувало прощання з весною до наступного року:Дванадцять апостолів весну кличуть, повернутися просять. В інших областях в цей день навпаки кликали весну. На заході молодь збиралася на червоній горці, водила хороводи, співала пісні, а потім сідала в коло й обмінювалася фарбованими яйцями.

► Якщо зозуля продовжує кувати, то літо буде довге й тепле.

Сон з 12 на 13 липня виповниться на дев'ятий день. Якщо сновидіння, побачене вдень, ви вже колись бачили, то чекайте його виконання через сім тижнів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли день бухгалтера та аудитора в Україні 2021: історія свята та привітання

У кого сьогодні День Ангела

Сьогодні, 13 липня, День Ангела святкують Андрій, Варфоломій, Іван, Матвій, Михайло, Петро, Семен, Сафон, Степан, Тимофій, Філіпп, Хома, Яків, Ян та Дінара.

Новини по темі