Яке сьогодні свято – 14 липня: Літні Кузьминки, Косми і Даміана

14 липня свято по народному і церковному календарю
Pexels/Solodsha

Сьогодні, 14 липня, день приготування смачної каші за народним повір'ям.

Поділитися:

Сьогодні 14 липня відзначаємо такі події:

  • Кузьма і Дем’ян, Літні Кузьминки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гороскоп на 14 липня для всіх знаків зодіаку: дозвольте собі сьогодні робити те, що хочеться

Кузьма і Дем’ян, Літні Кузьминки

Сьогодні, 14 липня, православна церква згадує безсрібників Косму і Даміана, які отримали благодатний дар – зцілювати тілесні й душевні недуги силою молитви. Їх намагався змусити принести жертву язичницьким богам римський імператор Карін, але раптово сильно захворів і був змушений звернутися по їхню допомогу. Брати його зцілили, після чого їх відпустили з почестями.

Косма й Даміан навчалися лікування в старого лікаря, який з часом почав заздрити їх славі. У 284 році він, під приводом збору лікарських трав, покликав святих в гори й там вбив та кинув тіла в річку.

У братів була домовленість ніколи не брати плати, тому їх називали безсрібниками. Але одного разу зцілена жінка, бажаючи віддячити Даміану, вмовила його прийняти три яйця. Святий не зміг їй відмовити й прийняв дар. Коли про це дізнався Косма, то висловив бажання, щоб після смерті його поховали окремо від брата.

Люди довго думали, як їх поховати – разом або нарізно. Кажуть, що сталося диво: колись зцілений лікарями верблюд підійшов до людей і сказав людським голосом, щоб братів поклали поруч, тому що Даміан прийняв дарунок з милосердя, а не від користі. Братів вважають покровителями шлюбу, домашньої птиці та ковальського ремесла.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гороскоп на липень 2021 для всіх знаків зодіаку: прогноз на гроші, кохання та успіхи в роботі

У цей день влаштовували жіночі збірні бенкети, так звані братчини. Господині з самого ранку разом варили одну кашу, для якої кожна приносила, що могла: крупу, борошно, цукор, сіль. Спочатку жінки зверталися до святих братів, пропонували їм покуштувати частування, а потім вже сідали за стіл. Крім каші господині клали на стіл рослинні страви та пиво. Частували сусідів, знайомих, жебраків і мандрівників. 

Сон з 13 на 14 липня віщий. Виповниться незабаром, але про нього нікому не можна розповідати. Сновидіння, побачене вдень 14 липня, здійснитися тоді, коли ви про нього забудете.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли день бухгалтера та аудитора в Україні 2021: історія свята та привітання

У кого сьогодні День Ангела

Сьогодні, 14 липня, День Ангела святкують Олексій, Ангеліна, Арсеній, Петро, Василь, Дем'ян, Кузьма та Тихон.

Новини по темі