Яке сьогодні свято – 23 листопада: Ераст і Родіон (що не можна робити)

Яке сьогодні свято – 23 листопада: по народному і церковному календарям
Pexels/Ioana Motoc

Сьогодні, 23 листопада, не можна виходити ввечері з дому та вирушати в дальні поїздки.

Поділитися:

Сьогодні, 23 листопада, відзначаємо такі події:

  • Ераст і Родіон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гороскоп на 23 листопада для всіх знаків зодіаку: не приховуйте свої бажання

Яке сьогодні релігійне свято та свято за народним календарем: Ераст і Родіон

Сьогодні православна церква згадує шість апостолів: Ераста, Олімпа, Родіона, Сосипатра, Куарта і Тертия. 23 листопада люди йшли до церкви та святили хліб та сіль. З них готували собі їжу, а також годували домашню худобу. Вірили, що весь рік вона не буде хворіти й легше перенесе прийдешні холоди. Це популярна традиція: настільки, що коли купляли худобу, вимагали у продавця шматочок хліба та сіль.

Після обіду обов’язково з’їдали по шматочку освяченого хліба з сіллю, щоб відігнати від себе злих духів. Мисливці йшли на полювання, а рибалки ще чекали, адже лід був ще тонким. Відсьогодні вже починали чекати морози. Усі ввечері сідали біля печі за домашньою роботою та розмовляли.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖЦерковний календар на листопад 2021: дати великих свят

► 23 листопада слід допомагати бідним та мандрівникам: вірили, що жебраки знаходяться ближче до Бога і через них Господь почує молитву та допоможе.

► Якщо в цей день трапиться сильна негода, то потрібно вийти на ґанок і низько вклонитися землі. Це Земля розлютилася на людей, і хоче їх покарати.

► Якщо на Ераста і Родіона пригостити людину, з якою ви зараз не дуже ладите, освяченим хлібом, то скоро відносини налагодяться.

► Якщо 23 листопада стоїть сонячна і тепла погода, то людина, яка з’явилася на світ в цей день, проживе довге і щасливе життя.

Що не можна робити сьогодні

Сьогодні не можна виходити увечері з дому та вирушати в дальні поїздки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖГороскоп на листопад 2021: кому зорі віщують прибуток, а кому – романтичні пригоди

У кого сьогодні День Ангела

Сьогодні, 23 листопада, День Ангела святкують Борис, Ганна, Денис, Іван, Костянтин, Микола, Михайло, Олександр, Олексій, Ольга, Орест, Петро, Родіон та Юрій.

Які сюрпризи для нас підготували зорі на цьому тижні? Дивіться:

Новини по темі