Які українські прізвища мають грецьке походження — перевірте своє

Найпопулярніші прізвища грецького походження: перевірте своє
Freepik

Чи маєте ви грецьке коріння? Перевірте своє прізвище.

Поділитися:

Українські прізвища нерідко мають різні етнічні походження. Серед сучасних прізвищ чимало саме грецьких. Чому їх так багато, і від яких слів вони утворились? 

Найпопулярніші грецькі прізвища 

  • Варсамас
  • Габіда
  • Імерелі
  • Ялу
  • Яцько
  • Константініді

Низка українських прізвищ утворились завдяки додаванню суфіксів до грецької основи, наприклад: Афенко став Афенков, Бузовчу — Бузовчук, Каракоз — Каракозов. А прізвища Балабанов, Теміров і Узунов, мабуть, чули всі. Вони теж є грецькими. 

Від яких слів походять грецькі прізвища? 

Прізвища Мангуш і Шамлі колись були назвами міст. Кіор перекладається як сліпий, Ахбаш — світловолосий. Нерідко прізвища утворювались за специфікою ремесла. Наприклад, ті, хто виробляв одяг, мали прізвища Волониць — в’язальна спиця або Куркчі — хутряний. Кавьяр — продавець ікри, а Налбатов — коваль.

Скільки етнічних греків налічується в Україні?

Наукові дослідження показали, що на сьогодні їхня кількість становить близько 6%, що є однією з найбільших етнічних груп в Україні. 

Де проживають етнічні греки? 

На території України довгий час існували давньогрецькі міста — держави. На півдні, зокрема у Донецькій, Запорізькій та Херсонській областях, досі живуть численні грецькі діаспори. Найбільша з них — маріупольські греки, які досі зберігають свою мову, фольклор, традиції. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли потрібно святкувати свій День Ангела за новим календарем

Дізнайтеся більше про вживання запозичених слів у "Сніданку з 1+1", що виходить з 06:30 до 09:30 на телеканалі "1+1 Україна".

Новини по темі