«В ЖП через Голую П.»: українців зворушив новий ресторан у Херсоні, де страви повертають щемливі спогади про довоєнне минуле
У Херсоні, який щодня живе під обстрілами й атаками дронів, відкрився ресторан, який зворушив українців до сліз.
У Сніданку з 1+1 поділилися історією закладу, яка швидко розійшлася соцмережами - через меню, натхненне спогадами херсонців, яке повертає в довоєнне життя.
Про ресторан розповіла користувачка Threads Вікторія Підюра. За її словами, вона шукала, де замовити вечерю для чоловіка-військового, і натрапила на заклад, який вразив її до глибини душі.
«Я в шоці і в захваті і взагалі. Шукала доставку в Херсоні. Хочу чоловіку замовити на Святвечір вечерю. Там якісь неймовірні люди працюють. Обстріли, дрони, артилерія по місту, а вони відкривають новий заклад. Почитайте меню. Суцільна ностальгія по довоєнному Херсону і любов до півдня. Може захочете замовити комусь з Херсона що-небудь на свята з цього ресторана чи хоча б просто понаписуєте їм теплих слів підтримки», - написала вона.
Особливу увагу користувачів привернуло меню. У ньому можна побачити ностальгічні назви, які асоціюються з атмосферою міста. Наприклад, «креветку чорноморську», яку в довоєнний час можна було купити біля кожного кіоску, «В ЖП через Голую П.» - страва, назва якої повертає в часи, коли маршрутки, які вирушали до Залізного порту з Херсона, ставили табличку на лобове скло «В ЖП через Голую П.». Це означало, що маршрутка заїжджає в Голу Пристань. У меню також є «Шпана Воєнківська», - страва, яку можна було скуштувати на Воєнці.
У Сніданку з 1+1 авторка поста, яка звернула увагу на ресторан, зазначила, що впала в ностальгію, щойно побачила їхнє меню.
«Я хотіла порадувати чоловіка, який у Херсоні несе службу. Це розуміють тільки ті, хто був на півдні! Це такий код. Коли я прочитала, я згадала, як теж їздила в ЖП через Голую П.!», - поділилася вона.
А на фото до «креветки чорноморської» вона побачила молодого чоловіка, який продавав креветки на пляжі в Залізному порту. Як зазначили в коментарях до допису, зараз він захищає Україну від російських окупантів на фронті.
Засновник закладу, підприємець Олександр Власов, розповів, що ідея ресторану народилася з особистих спогадів:
«Я не вигадував назви. Це мій життєвий досвід. Ми з друзями згадували, як до війни збиралися на дачі на Лівому березі, як відпочивали, як жили. Так і з'явилася ідея створити місце, яке зібрало б увесь південний колорит», - зазначив він.
Незважаючи на постійну загрозу обстрілів, команда наважилася відкрити заклад саме в Херсоні. Для багатьох цей ресторан став не просто новою точкою на гастрономічній карті міста, а знаком того, що життя триває навіть у найважчих умовах. Сьогодні про нього говорять не тільки як про місце з незвичним меню, а й як про символ стійкості, пам'яті та внутрішньої сили міста.
Ресторан настільки зворушив людей, що в Мережі продовжують з'являтися емоційні коментарі. Користувачі пишуть, що страви повертають у ті часи, коли Херсон був мирним і сповненим життям, і викликають щемливе відчуття ностальгії за домом.
