Акім Галімов розповів про те, як рф переписує історію задля маніпулювання Україною та світом

Акім Галімов про історичні маніпуляції рф

Автор і продюсер історичних проєктів 1+1 media Акім Галімов розповів про історичні маніпуляції рф.

Поділитися:

Автор і продюсер історичних проєктів 1+1 media — Акім Галімов в рамках інформаційно-просвітницької кампанії з протидії дезінформації, яка реалізується 1+1 Media та Smart Angel, розповів про історичні маніпуляції рф.

“Століттями росія займається історичними маніпуляціями, для того, аби досягти своїх цілей. А ціль в кремля — одна постійно захоплювати нові території, розширюватися за рахунок інших держав, тому що це імперія. Імперії по іншому не існують. На захоплених землях, як правило, ніхто росії не радий, так було і з Україною. Тому в різні часи різні російські лідери провадили на цих територіях репресії та переписували історію”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Святий Миколай чи Дід Мороз: у “Реальній історії” розповіли, як радянська влада репресувала традиційного персонажа та нав’язала нового

Якщо подивитися на сучасну росію — російську історичну спілку, головну організацію, яка формує державну політику в галузі історії нині очолює Сергій Наришкін, голова служби зовнішньої розвідки. 

“Можливо він просто любить історію…а можливо все тому, що історія для них – це зброя”.

У часи Єкатєріни ІІ, це кінець 18 століття, було утворено комісію «для составлєнія запісок о дрєвнєй історії». Ця комісія мала перелопатити старі літописи, викинути все, що не вкладалося в історичне бачення Єкатєріни ІІ, наприклад про тісні контакти московії з Золотою ордою, натомість протягнути родовід московських царів від Київських князів. Тобто приклеїти їхню історію до нашої. 

Потім подібне робили і наступники Єкатєріни, таких комісій було ще кілька. Взагалі в Імперії діяла цензура на все, що стосувалося України. Наприклад, у “Тарасі Бульбі” Миколи Гоголя міняли цілі речення, коли назву «Україна» — змінювали на «росія». Ось так абсолютно грубо і тупо, але воно працювало.

А вже в совєцькому союзі – історичні комісії утворював Сталін, він навіть спеціально присилав свого вірного товаріща Лазара Кагановича, який слідкував як історики пишуть історію для українців. Основна ціль була показати, що українці та росіяни – «навіки разом». Зокрема в ті часи Богдан Хмєльницкий із видатного українського гетьмана, що боровся за Україну перетворився на героя, чия головна ціль була «возʼєднати брацькі народи». 

“Історія це дуже чутлива тема, це те, що формує нашу свідомість та нашу ідентичність. Тому ми маємо бути дуже обережними і ретельно перевіряти джерела звідки походить інформація. Звісно в сучасному світі коли ви бачите якісь пост у фейсбуці чи чиєсь відео в ютюбі дуже важко миттєво перевірити факти, але в такому випадку, принаймні утримайтеся від репосту, якщо не знаєте автора, або поки не переконаєтесь, що йому та джерелам на які він посилається можна довіряти”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як "Щедрик" став всесвітнім символом Різдва: "Реальна історія" з Акімом Галімовим 

Новини по темі