Дата змінилась: коли відзначають Петра і Павла в Україні

Чому Петра і Павла в Україні більше не відзначають 12 липня
Freepik

Чому Петра і Павла в Україні більше не відзначають 12 липня

Поділитися:

Свято Петра і Павла — одне з найважливіших християнських свят в Україні. Святі доклали чималих зусиль для поширення християнства у світі, за що віддали власні життя. У 2024 році дата їхнього вшанування змінилася. Коли ж правильно відзначати церковне свято, та які традиції існують в цей день?

Коли День Петра і Павла за новим та старим календарем

За старим церковним календарем свято Петра і Павла відзначали 12 липня. Втім, з переходом на новоюліанський церковний календар дата вшанування апостолів змістилася на 13 днів раніше — 29  червня. Саме тому правильно відзначати день пам'яті святих саме в цей день.

День Петра і Павла: історія свята

За церковними переказами апостол Петро є зберігачем ключів від Царства Небесного. Раніше його називали Симоном. Він був звичайним рибалкою, але після зустрічі з Ісусом Христов прийняв ім'я Петро і став його найближчим учнем. Вважається, що Петро здатний зцілювати хворих та воскрешати померлих. 

А от Павло офіційно не входив до числа апостолів. Таке звання він отримав за подвиги в проповіді. Раніше він був фрисеєм, тобто гонителем християм, якого звали Савп. За легендами, почувшив голос Христа, він увірував у Бога і охрестився. Після цього Павло написав декілька біблійних книг і почав активно навертати язичників до віри.

Петра і Павла покарали за християнську віру, стративши в один день 29 червня. Мощі Павла зберігаються в Римі, а Петра - у Ватикані.

Петра і Павла: традиції дня

Цього дня заведено відвідувати храм, молитися апостолам та ставити свічки. У святих Петра і Павла просять про заступництво, захист від темних сил та зцілення від хвороб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З Днем Петра і Павла: привітання у віршах та листівках

Детально про перехід на новий церковний календар дивіться у сюжеті Сніданку з 1+1, що виходить у будні з 06:30 до 09:30 на 1+1 Україна.

Новини по темі