День святого Валентина 2023: історія свята та коли відзначають в Україні

Коли день святого Валентина в Україні: дата та історія свята
freepik.com

Коли Валентинів день святкують в Україні?

Поділитися:

День Святого Валентина, або Валентинів день, День закоханих — щорічне свято, назва якого походить від святого Валентина, якого у цей день вшановують християни західного обряду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ТОП-5 трендів манікюру до Дня святого Валентина (фото)

Коли День святого Валентина 2023

День святого Валентина, або День усіх закоханих відзначають щорічно 14 лютого. День Святого Валентина, попри свою спірну історію виникненя, активно святкується в Європі і в Україні. У 2023 році свято День святого Валентина припадає на вівторок.

Чому Свято усіх закоханих відзначають 14 лютого

У давні часи свята відзначали не з прив'язкою до календарної дати, а у дні вшанування святих. Оскільки на час, коли відзначають день святого Валентина, припадає період парування птахів, за однією із версій, і з'явився звичай, коли днем пізніше молоді люди шукали собі пару — дівчина вибирала собі хлопця, а той у відповідь обдаровував її.

день святого валентина

День святого Валентина: історія походження свята

У римо-католиків є 16 святих Валентинів і дві святих Валентини. Щонайменше троє із них були римськими мучениками: один був священником і лікарем у Римі, другий — єпископом у Терні (Італія), третій жив у Єгипті приблизно у 100–153 роках. Останній був одним із кандидатів на пост римського єпископа (тобто Папи Римського) і у своїх проповідях звеличував цінності шлюбу як втілення християнської любові.

За однієї з легенд, християнський священник Валентин жив за часів імператора Клавдія II Готського і окрім основного покликання займався природничими науками та медициною. Імператор заборонив воїнам одружуватися, щоб це не заважало їм воювати, а Валентин продовжував таємно вінчати всіх охочих. За це його заарештували й ув'язнили. Після арешту Валентин, за переказами, оздоровив сліпу прийомну доньку офіцера, що його охороняв, а опісля навернув на християнство усю їх родину. Довідавшись про це, імператор наказав відтяти голову Валентину, що і сталося 14 лютого. За переказами, Валентин до страти встиг написати листа дівчині, яку зцілив та встиг у неї закохатись, а підписав його "Від твого Валентина".

Насправді ж римо-католицькій церкві святий Валентин офіційно вважається не покровителем закоханих, а покровителем людей, які страждають на нервові захворювання: ікони часто зображують Валентина в одязі священника або єпископа, який оздоровлює юнака від епілепсії.

Тому одна з найбільш логічних версій походження свята — День святого Валентина у християнські часи замінив собою язичницьке свято Луперкалій (на честь бога Фавна, за іншою версією, на честь богині шлюбу, сім'ї Юнони).  496 року Папа Римський Геласій заборонив святкування язичницького свята Луперкалій, яке відзначалось 15 лютого і оголосив 14 лютого Днем святого Валентина. Тобто, так чи інакше, в усіх культурах та традиціях цей день був пов'язаний із коханням та виявом почуттів. 

день святого валентина

День усіх закоханих 2023: традиції

На День святого Валентина в усьому світі існують свої особливі традиції та звичаї. Існує думка, що сучасний День святого Валентина — маркетинговий хід. Ввсьому світі існують особливі традиційні дарунки в цей день. Наприклад, у Франції це ювелірні прикраси, в Японії — кондитерські вироби певної компанії-виробника, а в Данії — засушені квіти. 

День святого Валентина в Україні

Останнім часом поширилася інформація про те, що мощі  святого Валентина зберігаються в церкві Різдва Пресвятої Богородиці в Самборі (Львівська область). Автентичність реліквії нібито підтверджує документ Папи Римського від 1759 року. Також, ім'я святого Валентина згадувалось і у Старокиївській легенді, де фігурують звичайні кияни, яким, за переказами, свята Ольга та святий Валентин допомогли зберегти та освятити кохання. 

У сучасному світі, як і в Україні зокрема, свято набуває усе більшої популярності, а разом із ним і традиція дарувати щось в цей день своїм коханим. Окрім подарунків, важливим елементом є надсилання валентинки. Валентинка – листівка, зазвичай у формі серця, яку прийнято дарувати коханим людям у День святого Валентина. Традиційний колір валентинки – червоний чи рожевий, які символізують любов та відданість. Нині Свято всіх закоханих носить суто романтичний характер. В Україні це дуже популярна дата для укладання шлюбу та заручин. 

День закоханих: свято чи маніпуляції маркетологів? Чому психологи називають День закоханих не святом, а маніпуляцією, дивіться сюжет "Сніданку з 1+1":

Новини по темі