Від драм та комедій до історичних епосів: 10 найкращих фільмів до Дня українського кіно, які варто подивитись ще раз

День українського кіно: 10 найкращих фільмів, які варто подивитись
1+1 media

День українського кіно: 10 фільмів, які варто побачити

Поділитися:

14 вересня — День українського кіно. Це свято стало справжнім символом визнання та підтримки національного кінематографа. Щорічно у другу суботу вересня, ми вшановуємо здобутки українських кіномитців, які своєю творчістю впливають на культурний простір — підіймають важливі суспільні теми та при цьому зберігають національні традиції й популяризують нашу країну на світовій арені.

Українське кіно, особливо в останні роки, переживає період відродження та розвитку, здобуваючи міжнародне визнання на престижних фестивалях. Адже завжди потрібно пам'ятати, що кінематограф — це не лише розвага, аби цікаво провести час, але й потужний інструмент для зміцнення національної ідентичності та самоусвідомлення нації. 

До Дня українського кіно редакція 1plus1 підготувала для вас добірку з 10 найкращих українських фільмів, які точно варто побачити. Від драм до комедій, від історичних епосів до сучасних картин — кожен з цих фільмів створює унікальну незабутню атмосферу, яка варта вашого часу.

Тіні забутих предків (1965, режисер Сергій Параджанов)

День українського кіно у жодному разі не може обійтись без кінострічки, яка стала справжнім шедевром українського кінематографа та отримала визнання на міжнародній арені. Фільм Тіні забутих предків є екранізацією однойменного роману Михайла Коцюбинського і переносить глядача в захоплюючий світ гуцульських традицій і звичаїв.

Розповідь ведеться про любовну історію між Іваном і Марічкою, молодими людьми з двох родин, які ворогують. Їхні стосунки, переплетені з гірськими пейзажами та фольклорними мотивами, є основою для драматичної й водночас магічної історії, що охоплює теми кохання, смерті та духовних вірувань.

Поводир (2014, режисер Олесь Санін) 

Цей фільм — одна з найпотужніших сучасних українських стрічок, яка глибоко торкається трагічних сторінок історії України. Події фільму розгортаються в 1930-х роках, під час репресій радянської влади в Україні. Головний герой, американський хлопчик Пітер, приїжджає до України разом зі своїм батьком, який є інженером і приїхав у країну з дипломатичною місією. Однак батька вбивають за його спробу розкрити правду про жорстоку політику радянської влади, і Пітер змушений тікати. Його рятує український кобзар Іван, сліпий музикант, який стає для хлопця поводирем у складному й небезпечному світі.

Зима у вогні (2015, режисер Євген Афінеєвський)

Наступним фільмом у нашій добірці є документальна стрічка Зима у вогні. Цей фільм є хронікою Революції Гідності, що відбулася в Україні взимку 2013-2014 років. Головними героями фільму стають звичайні люди — студенти, лікарі, активісти та військові, які вийшли на Майдан, щоб відстояти своє право на гідне майбутнє.

Стрічка розповідає про 93 дні протестів на Майдані Незалежності в Києві, які почалися як мирна демонстрація на підтримку європейської інтеграції, а згодом переросли у масштабну боротьбу за права і свободи українського народу. 

Сторожова застава (2017, режисер Юрій Ковальов) 

Ми не могли оминути й перший український фільм у жанрі фентезі, який переносить глядача у світ древніх легенд. Сторожова застава поєднує в собі елементи фентезі, історії та українського фольклору, створюючи захопливий світ пригод.

Фільм розповідає про сучасного підлітка Вітька, який через загадковий магічний портал потрапляє з нашого часу в далеке минуле — в епоху Київської Русі. Там він опиняється серед легендарних богатирів, які захищають кордони Русі від ворогів. Разом із ними Вітько змушений боротися зі злими силами та шукати спосіб повернутися додому.

Кіборги (2017, режисер Ахтем Сеітаблаєв)

Наступний фільм у нашій добірці — військова драма, яка заснована на реальних подіях і розповідає про героїчну оборону Донецького аеропорту українськими військовими під час війни на сході України.

Сюжет зосереджується на групі українських бійців, яких називають кіборгами через їхню надлюдську витривалість і стійкість. Вони захищають Донецький аеропорт від проросійських бойовиків. Герої фільму — це не просто солдати, а різні за віком, професією та життєвим досвідом люди, які об’єдналися заради спільної мети — захисту своєї країни.

Памфір (2022, режисер Дмитро Сухолиткий-Собчук)

Натомість ця глибока та емоційно напружена драма відзначається своєю атмосферною режисурою та соціальним підтекстом. Події фільму відбуваються на тлі традиційного свята Маланки, яке додає особливої міфічної атмосфери до історії.

Фільм розповідає історію Леоніда, на прізвисько Памфір, який після тривалої відсутності повертається додому в Карпати до своєї родини. Він прагне почати нове, чесне життя, залишивши в минулому кримінальне минуле, однак через необачний вчинок свого сина знову змушений поринути у небезпечні справи. 

Люксембург, Люксембург (2022, режисер Антоніо Лукіч)

Не забули ми також і про — Люксембург, Люксембург. Трагікомедія, яка розповідає одночасно зворушливу та смішну історію про двох братів-близнюків, які вирушають на пошуки свого батька. Події фільму розгортаються навколо братів Василя та Колі, які живуть у маленькому українському містечку.

Вони мають різні характери та ставлення до життя: Василь працює в поліції, тоді як Коля не поспішає брати відповідальність за своє життя. Їхній батько багато років тому покинув сім'ю та поїхав до Люксембургу. Коли брати дізнаються, що батько смертельно хворий, вони вирішують вирушити в Люксембург, щоб зустріти його востаннє.

Довга доба (2023, режисер Алан Бадоєв)

Це документальна стрічка, яка досліджує трагічні події війни в Україні, зокрема, після повномасштабного вторгнення Росії у 2022 році. Довга доба — це зібрання історій українців, які переживають війну в різних куточках країни. Фільм передає особисті переживання, страхи, втрати й боротьбу звичайних людей, які зіткнулися з жахами бойових дій.

В основу фільму лягли відеощоденники українців, які знімали події на свої мобільні телефони. Ці зворушливі й водночас страшні моменти документують реальність, яку зазвичай не показують новинні сюжети.

20 днів у Маріуполі (2023, режисер Мстислав Чернов)

Це не просто хроніка війни, а потужний заклик до світової спільноти побачити й усвідомити масштаби трагедії, яку пережила Україна. До того ж це перший документальний фільм, який здобув найпрестижнішу кінопремію Оскар. Фільм показує жахи війни очима цивільних, медиків, рятувальників і військових, які, незважаючи на всі труднощі, боролися за життя та незалежність.

Фільм зосереджується на перших трьох тижнях облоги міста, коли Маріуполь опинився в епіцентрі безперервних обстрілів та жорстоких боїв. Режисер із командою журналістів Associated Press документували життя мешканців, які переживали постійні атаки, нестачу води, їжі та медикаментів. 

Я, Побєда і Берлін (2022, режисерка Ольга Ряшина)

Це не просто фільм, а драматично-комедійна стрічка, заснована на однойменній повісті українського музиканта та письменника Андрія Кузьменка (Кузьми Скрябіна). Фільм поєднує автобіографічні елементи та атмосферу 1990-х років в Україні.

Сюжет розгортається навколо пригод молодого музиканта Кузьми та його друга Бардо, які вирушають до Берліна на старенькому автомобілі — Побєда. У центрі історії — захоплива та весела подорож, яка перетворюється на справжню авантюру, сповнену комічних ситуацій, несподіваних поворотів і пригод. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вогняні коні, конфлікти під час зйомок та унікальна музика: 5 цікавих фактів про те, як створювалася легендарна стрічка Сергія Параджанова Тіні забутих предків

Новини по темі