Новий хіт серед дієт: що таке метод 30:30:30 і чому його рекомендують дієтологи

Авторка дієти, британська дієтологиня Емма Бардвелл стверджує, що її підхід не лише сприяє зниженню ваги, а й покращує здоров’я.
Чіткі правила, прості продукти й жодного виснаження – саме так описують нову дієту 30:30:30, яка вже набирає популярності серед тих, хто хоче схуднути без жорстких обмежень і довгих списків заборон.
Британська дієтологиня Емма Бардвелл зазначає, що це чудовий спосіб не лише схуднути, а й можливість покращити своє здоров'я. У цьому матеріалі ми детальніше розповімо про дієту 30:30:30, її принцип дії та пояснимо, чому саме цифра 30 лягла в її основу.
Що означає дієта 30:30:30
Формула дієти звучить дуже просто:
- 30 г білка у кожному прийомі їжі;
- 30 г клітковини на день;
- 30 різних рослин на тиждень;
- невеликий дефіцит калорій — приблизно 300–500 ккал на день.
За словами дієтологині, така система дозволяє не лише втрачати зайві кілограми (майже 2 кг на тиждень), а й зберігати м’язову масу, регулювати апетит і уникати різких перепадів енергії.
«Усі намагаються продати пігулку, зілля або порошок для схуднення, але незаперечною істиною залишається те, що для того, щоб схуднути, потрібно дотримуватися дефіциту калорій», – каже Бардвелл.

Чому саме цифра 30
У цій дієті цифра 30 має цілком наукове обґрунтування.
► Споживання 30 грамів білка під час кожного прийому їжі сприяє синтезу м’язової тканини, дарує відчуття ситості та зменшує бажання постійно перекушувати.
► Так само важливими є 30 грамів клітковини на день. Вона необхідна для здоров’я кишківника, стабілізації рівня цукру й холестерину в крові, а також контролю апетиту. Однак більшість людей споживають її вдвічі менше, ніж потрібно.
► 30 різних рослинних продуктів на тиждень (овочі, фрукти, бобові, горіхи та зелень) — забезпечують організм антиоксидантами, пребіотиками та мікроелементами та покращують роботу імунної системи та обмін речовин.
Яких результатів очікувати
За словами дієтологині Бардвелл, позитивні зміни в тілі відчуваються майже відразу. З першого дня з’являється відчуття легкості, що покращує настрій і додає мотивації. Вже за тиждень позитивні зміни помітні й в травленні — зникають симптоми подразненого кишківника та нормалізується робота шлунково-кишкового тракту.
Через два тижні адаптуються і смакові рецептори — знижується тяга до цукру та солі й вам почнуть смакувати прості натуральні продукти. А через місяць більшість людей вже помічають втрату ваги, особливо ті, хто мав зайву масу тіла.
Дієта 30:30:30 не виключає улюблені страви та не передбачає підрахунку кожної калорії — це й дозволяє поступово та стабільно втрачати вагу, зберігаючи мотивацію та хороше самопочуття.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Еліксир молодості: у чому користь соєвої спаржі та як вона допомагає схуднути