Геомітки диверсантів у гуманітарних вантажах: як виглядають та що треба зробити, щоб не допомогти окупанту

Диверсанти підкидають геомітки у гуманітарні вантажі: що робити?
Центр протидії дезінформації

Диверсанти підкидають геомітки у гуманітарні вантажі: волонтерів закликають бути обережними.

Поділитися:

У Центрі протидії дезінформації при РНБО України просять волонтерів, які перевозять гуманітарні вантажі, бути уважними. З'явилася інформація, що ворожі диверсанти підкидають геомітки у продукти та речі, призначені для наших військових, за допомогою яких виявляють їхні позицію. Про це повідомляється у Telegram-каналі "Центр протидії дезінформації" з посиланням на Telegram-канал kharkiv_1654.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ціни під державним контролем: які продукти не будуть зростати в ціні (перелік)

Отже, існує ймовірність, що диверсанти для виявлення позицій українських військових можуть використовувати геомітки Apple AirTag, приховано розміщуючи їх у вантажах гуманітарної допомоги. Мітка дуже схожа за розміром на стару гривневу монету і працює автономно протягом року. На сайті Apple про цю геомітку написано наступне:

"AirTag — це суперлегкий спосіб знаходити свої речі. Прикріпіть один трекер AirTag до своїх ключів, а інший — до наплічника. Й ось вони вже на карті в додатку «Локатор»."

Отже, за допомогою цих геоміток легко визначаєтьяс геолокація, що вкрай небезпечно в умовах війни.

Що робити, щоб не допомагати окупантам?

Тож, щоб ненароком не допомогти російським окупантам та не принести лиха нашим військовим, треба на Apple-пристроях вимкнути всі засоби геолокації та функцію «знайти iPhone». Те саме за аналогією варто зробити і на Android-пристроях.

Крім того, варто знати, що для виявлення «чужих» міток компанія Apple розробила додаток Tracker Detect. Додаток доступний в App Store та Google Play. Встановлюйте додаток та перевіряйте гуманітарні вантажі для військових.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як зробити свій Telegram більш безпечним: поради по налаштуванням від Департаменту кіберполіції України

Російські окупанти та їхні диверсанти підступні, тому треба бути вкрай уважними і звести до мінімуму ризики, пов'язані з визначенням геолокації.

Дивіться сюжет про підробну гуманітарка: яке покарання можна отримати за подібну "допомогу":

Новини по темі