«Дуже чутлива тема»: Валентина Хамайко, Катерина Осадча, Тімур Мірошниченко та Алла Мазур поділилися враженнями від Саміту перших леді та джентльменів, присвяченого темі безпеки дітей

Хамайко, Осадча, Мазур та Мірошниченко відвідали Саміт перших леді та джентльменів: фото

Хамайко, Осадча, Мазур та Мірошниченко відвідали Саміт перших леді та джентльменів та емоційно висловилися про його головну тему – безпеку дітей

Поділитися:

У Києві на території заповідника Софія Київська під патронатом першої леді Олени Зеленської пройшов Четвертий Саміт перших леді та джентльменів, темою якого стала безпека дітей під час збройних конфліктів.

Саміт зосередився на кількох ключових сферах захисту дітей, включаючи безпеку під час війни, у сім'ї, школі, кіберпросторі та створенні безпечного середовища для дітей. Щоб обговорити ці питання та визначити шляхи захисту добробуту та майбутнього дітей зібралися міжнародні та українські експерти, перші леді та джентльмени, лідери думок та особливі гості.

До події також приєдналися: авторка та ведуча інформаційно-аналітичної програми ТСН Тиждень на 1+1 Марафон Алла Мазур, ведуча 1+1 Марафон та інтерв'юерка Наталія Мосейчук, ведучі 1+1 Україна Валентина Хамайко та Катерина Осадча. Модерував саміт ведучий 1+1 Україна Тімур Мірошниченко.

Ведучі прокоментували Саміт та важливу тему, яку обрали цього року.

Саммит первых леди и джентльменов

Алла Мазур

«Кричимо про це на весь світ. Використовуємо всі можливі майданчики. Не даємо забути про наш біль - і вперто шукаємо реальну допомогу»

Безпека дітей в час війни: в школі, у родині, в кіберпросторі. Надзвичайно важливу тему обрали цього року для четвертого вже саміту перших леді і джентльменів. Це зібрання - фактично єдине світове, що гуртує представників різних континентів. Незважаючи на обстріли - на запрошення першої леді Олени Зеленської фізично приїхали цього року леді і джентльмени з 8 країн. Онлайн - взяли участь ще більше.

І розмови тут - як переконалися ми з Валею Хамайко - не тільки фіксація наших бід. Другі половинки лідерів держав, з участю зірок світової журналістики, українських політиків і активістів - шукали реальні шляхи: як врятувати дітей України.

Зокрема, як примусити путіна повернути незаконно депортованих малих. Яких лише за офіційними даними - росіяни викрали 19 тисяч 546. А загалом - їх може бути понад мільйон!

Саммит первых леди и джентльменов

А найбільш переконливим аргументом, чому Україні негайно потрібен дозвіл стріляти по військових об’єктах в самій росії- був зворушливий до сліз танок наших Сашеньки Паскаль і Роми Олексіва. Талановита гімнастка 8-річна Саша Паскаль танцювала на протезі. Вона втратила ніжку від російського обстрілу бази відпочинку в Білгород-Дністровському районі.

10-річний Рома Олексів виступав у масці. Він сильно обгорів і втратив маму під час ракетної атаки росіян по Вінниці. Де там московити розгледіли воєнні обʼєкти? Кому загрожували ці двоє маленьких українців - і тисячі інших, загиблих і поранених?!

Кричимо про це на весь світ. Використовуємо всі можливі майданчики. Не даємо забути про наш біль - і вперто шукаємо реальну допомогу. Бо якщо ми боремось за майбутнє - то діти і є майбутнім України.

Валентина Хамайко

«Перші сльози, які покотилися, це коли вийшов на сцену В'ячеслав Ялов. Ще два роки тому, у вісімнадцять, він став опікуном для своїх менших братів і сестер»

Ми з моєю колегою Аллою Мазур відвідали Саміт перших леді і джентльменів, який вже вчетверте пройшов у Києві. Через зйомки в новому медичному проекті «Анатомія дива» я змогла побути лише пів дня. І була дуже вражена. Не хотіла йти, мені хотілося залишатися і слухати ще наступну і наступну панель. По-перше, тема цьогорічного заходу дуже чутлива – «Захист дітей: гарантії безпечного майбутнього». По-друге, захоплювали промови учасників, що приїхали, особливо наших українських дітей.

Перші сльози, які покотилися, це коли вийшов на сцену В'ячеслав Ялов. Ще два роки тому, у вісімнадцять, він став опікуном для своїх менших братів і сестер. Зараз йому вже 20 і він розповідав про те, як їм жилося і які висновки хлопець зробив за цих два роки. Від його слів, від його хвилювань, від його спогадів, відверто, все вкривалося мурахами. Діти-жертви війни теж виступали. Це все дуже занурювало.

Саммит первых леди и джентльменов

Незважаючи на те, що ми живемо в цих емоціях, воно все одно накривало додатковою хвилею. Я сподіваюся, що кожному учаснику закордонної делегації, першим леді, першим джентльменам, їм вдалося відчути той біль, з яким зустрічаються наші діти щодня. Навіть ті, які живуть в Києві і змушені вчитися під час тривог, і ті, особливо, що живуть у прифронтових зонах і безпосередньо відчувають на собі всю небезпеку.

Піднімалися й внутрішні теми, про психологічний тиск на дітей, вплив соціальних мереж, вербування дітей, вплив на їхню психіку.

Дуже багато чутливих тем обговорювали. Я безмежно вдячна за те, що такі саміти відбуваються, що ці теми піднімаються, але мені хочеться, щоб вони були доступніші на загал, щоб були трансляції. Ця інформація має поширюватися. Люди мають це знати. І про те, як уберегти своїх дітей і про те, як складаються долі у тих дітей, які постраждали. Тобто ця вся інформація має поширюватися для загальної аудиторії.

Тімур Мірошниченко

«Це дуже актуальна наразі тема для України»

Мені надзвичайно приємно другий рік поспіль доєднатися до такої масштабної події як Саміт перших леді і джентльменів. Все було на найвищому світовому рівні. Єдині зміни – цього року перемістився на основну сцену і мав можливість поспілкуватися не тільки з першими леді і джентльменами і першими особами світу, а ще й записати інтерв’ю на сцені заходу із голлівудською зіркою Майклом Дугласом та його сином Діланом. І також промодерувати одну з панелей, присвячену безпеці в родині, бо це дуже актуальна наразі тема для України

Саммит первых леди и джентльменов

Катерина Осадча

«Діти в європейських країнах найбільше переживають через ймовірне розлучення батьків, в той час як українські діти найбільше переживають через атомну війну»

Цьогорічний Саміт був присвячений безпеці дітей. Це відгукується з роботою Фундації Катерини Осадчої, тому що з початком війни ми займалися пошуком зниклих дітей і дорослих. Зараз ми працюємо над тим, щоби розробити систему превентивних методів аби діти в майбутньому не губилися, щоб вони знали, як поводитися в екстремальних ситуаціях. Тому для мене всі панелі форуму були надзвичайно важливими.

До 4-го Саміту зробили дослідження щодо того, як свою безпеку бачать в 15-ти країнах світу і на чому вони концентруються. Цікаво, що діти в європейських країнах найбільше переживають через ймовірне розлучення батьків, в той час як українські діти найбільше переживають через атомну війну.

Саммит первых леди и джентльменов

Насправді ось такі форуми для мене особисто і для моєї роботи – це можливість подивитися ширше на те, з якими проблемами стикаються наші діти, чим ми ще можемо бути корисними, на що ще маємо звернути увагу аби робити більше. На Саміті одна з тем безпеки дітей – аби діти залишалися в родинах. А так як моя Фундація займається і дітьми-сиротами і розвитком сімейних форм виховання, для мене також це особлива місія аби діти мали своїх дорослих. І до дня усиновлення, 18 вересня, відкриває спільно з Фундацією Олени Зеленської, UNICEF і Міністерством соціальної політики виставку «Поговори зі мною». Це фото і відео дітей, які мали досвід інтернатного виховання. Всіх запрошую на цю виставку послухати і побачити історії дітей аби зрозуміти, що нам, дорослим, треба ще багато працювати, щоб зрозуміти весь біль дітей, які в наш час залишаються без батьків.

Саммит первых леди и джентльменов

Саммит первых леди и джентльменов

Саммит первых леди и джентльменов

Нагадаємо, що Саміт перших леді та джентльменів – щорічна міжнародна подія, яку ініціювала перша леді України Олена Зеленська у 2021 році. Згодом Саміт переріс у глобальну платформу, що діє постійно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відвідав Київ разом із сином: голлівудський актор Майкл Дуглас приїхав до України

Новини по темі