Вітамінна бомба: чим корисна хурма та чому її вважають сезонним суперфудом

Хурма: корисні властивості та чому її вважають суперфудом
Getty Images
Поділитися:

Хурма — незамінний компонент раціону українців в будь-який холодний сезон.

Ця ягода відзначається не лише смаком, а й корисними властивостями, що допомагають зміцнити здоров’я в холодну пору року. Найкраще вживати її у свіжому вигляді, щоб зберегти максимальну кількість вітамінів.

Користь хурми для здоров’я

  • Підтримує зір. Високий вміст вітаміну А робить хурму корисною для здоров’я очей. Регулярне вживання цієї ягоди допомагає зберегти зір, запобігаючи розвитку таких проблем, як сухість очей та зниження гостроти зору.

  • Покращує травлення. Хурма багата на харчові волокна, що допомагають стимулювати роботу шлунково-кишкового тракту, що особливо актуально взимку, коли ми часто вживаємо важку їжу.

  • Корисна для серця. Хурма містить калій і магній, які допомагають зменшити тиск у судинах, знижуючи ризик серцево-судинних захворювань.

  • Укріплює шкіру та волосся. Вітаміни A і E допомагають підтримувати здоров’я шкіри, роблять її гладенькою, а також сприяють здоровому росту волосся..

  • Підтримує імунітет. Хурма містить високий рівень вітаміну C, що захищає від простудних захворювань та грипу.

Обмежуйте споживання хурми, якщо у вас є проблеми з шлунково-кишковим трактом, оскільки в ній є речовини, які можуть посилити симптоми.

хурма
Pixabay

Як вибрати хурму?

  • Стигла хурма має бути м’якою, а її колір – яскраво-помаранчевим. Чим яскравіший колір, тим більше вітамінів міститься у ній
  • Переконайтеся, що на шкірці немає темних плям, тріщин або вм'ятин.
  • Листя на вершині має бути сухим і коричневим, що свідчить про стиглість плоду.
  • Вибір сорту впливає на смак: деякі види більш терпкі, інші – солодші. Уникайте зовсім твердих плодів, якщо не плануєте дати їм дозріти вдома.

Найпопулярніші сорти хурми — це Корольок і Шарон. Шарон є варіацією на основі хурми і його вирощують в Ізраїлі. Він не містить терпкості, має м’якший смак і яскравий колір. Корольок — популярний в Україні та країнах Європи. Має темний колір і медовий аромат. Його можна їсти навіть недозрілим, оскільки в ньому немає терпкості.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не поспішайте відмовлятись від солодкого: 7 корисних властивостей чорного шоколаду, про які ви не знали

Новини по темі