Як захистити дитину в інтернеті

Кібербезпека для дітей
pexels.com

Кібербезпека для дітей

Поділитися:

Нинішні діти дуже добре знаються на гаджетах. Вони дивляться мультфільми на планшеті, грають на смартфоні. А коли з'являється телефон — починають зависати на YouTube, створювати собі профілі в соціальних мережах. Батьки не можуть контролювати весь потік інформації, котрий потрапляє до дитини. Інколи контент може серйозно вплинути на дитячу психіку, нашкодити вихованню і навіть загрожувати життю дитини, адже в соціальних мережах багато зловмисників.

Фото: Дмитро Денисов

Як захистити дитину від небажаної інформації? Про це в ексклюзивному інтерв’ю  нам розказав експерт в галузі IT технологій, автор навчальних курсів, Дмитро Денисов.

Будь-який гаджет можна налаштувати так, щоб він був безпечним для дитини

Дмитре, ви вже 14 років займаєтесь ІТ технологіями, в тому числі розробкою та налаштуванням комп’ютерних систем. Скажіть, чи можливо обмежити небажаний контент в інтернеті і як це зробити?

Так, можливо, і для цього є багато різних інструментів. Вдома ви можете налаштувати роутер, і він буде фільтрувати сайти за ключовими словами. Список таких слів можна знайти в інтернеті. Так, якщо через налаштовану мережу хтось буде гуглити «секс», браузер напише, що сайтів за таким запитом не знайдено.

Фото: pexels.com

Чи можна обмежити контент одразу на сайтах? Наприклад, щоб дитина могла вільно заходити на YouTube, дивитись пізнавальні передачі та мультфільми, але не могла відкрити відео з ненормативною лексикою чи еротичними сценами?

Так. Браузери мають спеціальні доповнення. Вони можуть перевіряти контент сайтів. На Youtube, Facebook є така функція. Деякі сайти просто попереджають про вікові обмеження. Але це малоефективний спосіб.

А які ж є ефективні способи обмеження небажаного трафіку?

По-перше, це налаштування роутера, про яке я говорив вище. Також є спеціальні програми для батьківського контролю. Їх можна встановити на гаджети самостійно. Дуже ефективний спосіб для комп’ютера —  спеціальний антивірус. З цією програмою ви можете обмежити конкретні сайти, види контенту (відео, графіка, звук), а також час перебування в інтернеті.

Фото: freepik.com

В багатьох дітей гаджети з’являються дуже рано. Навіть в дитячий садочок вони приходять з телефонами. Як включити батьківський контроль на гаджетах дитини?

Є дуже багато мобільних додатків для планшетів і телефонів. З їх допомогою ви зможете обмежити час користування іншими програмами, заблокувати порнографічні сайти. Додаток встановлюється на будь-який гаджет, при цьому дитина не зможе його видалити чи закрити: для цього потрібен пароль. Ви можете знайти такі програми за пошуковим запитом «Батьківський контроль».

Чи можливо самостійно встановити такі програми, настроїти домашню мережу?

Можливо все. Завантажити додаток на телефон може кожен. Для налаштування роутера потрібна кваліфікація. Зазвичай ви можете самостійно прочитати про це в інструкції або запросити спеціаліста.

Фото: freepik.com

Як захистити дитину в інтернеті від різного роду збоченців?

Фільтрувати самі повідомлення, на жаль, не вийде. Найкращий спосіб захистити дітей від педофіла, суїцидних груп, — закрити доступ до соціальних мереж, адже зараз вони все більше перетворюються в торгові майданчики, інструменти нав'язування певних поглядів, при чому не тільки для дітей.

Зараз всі соціальні мережі, програми на смартфоні відстежують місцеперебування людини. Що як хтось захоче стежити за дитиною? Чи можна заблокувати можливість ділитись геопозицією з гаджету?

Геолокацію на комп'ютері «сховати» дуже складно, бо вона працює за принципом перевірки вашої IP адреси. А ця інформація у відкритому доступі, і по кожній IP адресі можна зрозуміти, в якому районі ви знаходитесь. Звичайно, точної адреси проживання не можна отримати — тільки приблизний район використання IP. З гаджетами ситуація простіша. Програми батьківського контролю не дозволять іншим додаткам слідкувати за місцеперебуванням дитини, якщо ви самі цього не захочете. Є навіть спеціальні програми, які дозволяють батькам стежити за місцеперебуванням дитини. В налаштуваннях дозвольте використовувати геопозицію дитини тільки цьому додатку.

Прогрес відбувається дуже швидко. Зараз з’являються спеціальні дитячі гаджети, на яких вже є обмеження. Чи варто такі купляти?

Насправді будь-який гаджет можна налаштувати так, що він був безпечним для дитини. Зовсім не обов’язково купляти дитячий. Це, скоріш, рекламний хід, аніж турбота про безпеку дитини в інтернеті.

Який спеціаліст може налаштувати кібербезпеку?

Кібербезпека — занадто широкий термін для цього. Налаштувати домашню мережу зможе будь-який системний адміністратор. Такі спеціалісти займаються широким спектром послуг, в тому числі, і налаштуванням мереж. Вони можуть встановити батьківський контроль в вашій домашній мережі.

Де знайти такого спеціаліста, в якій компанії?

Спеціальних компаній, які займаються суто налаштуванням домашньої мережі не існує. Шукати системного адміністратора можна на сайтах, де вони залишають резюме на сайтах фрілансерів.

Якщо ви знайдете досвідченого спеціаліста, він може зробити це віддалено, з будь якої точки на карті.

Ще один спосіб — звертатися в компанію, де ви купляли комп’ютер або роутер. Зазвичай таке налаштування не входить в їхні обов’язки, але ви можете домовитись про послугу.

Фото: pexels.com

Новини по темі