Коли садити капусту у 2023 році: сприятливі дні за місячним календарем

Як садити капусту у відкритий ґрунт — 1+1
freepik.com

Сприятливі дні для посадки капусти у травні.

Поділитися:

Зазвичай капусту садять навесні, коли ґрунт став уже достатньо теплим для комфортного росту рослин. Капуста – одна з найбільш корисних городніх культур. Якщо ви вчасно встигли її посадити, то перші врожаї можна зібрати вже у середині липня. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Посівний календар на травень 2023: сприятливі дні місячного календаря для садових робіт

Коли садити капусту

Насіння на розсаду у південних регіонах сіють ще у січні, у більш прохолодних регіонах – у квітні. Ранні сорти капусти готові до перенесення на грядку через 45-50 днів, а середньостиглі – через 40-45 діб. Пізнім достатньо всього 30-40 днів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли садити помідори навесні 2023: сприятливі дні за місячним календарем

Коли садити капусту у відкритий ґрунт

Капусту садять у відкритий ґрунт у перші тижні травня. Однак абсолютно нормально висаджувати її до середини червня. Висіваючи капусту у відкритий ґрунт, або пересаджуючи розсаду, слід переконатися, що ґрунт досить прогрівся і дочекатись середньодобової температури в межах +8-10°C. 

Є кілька важливих умов: 

  1. Температура ґрунту має бути не менше +8°C. Це допоможе забезпечити успішне проростання насіння та розвиток кореневої системи рослин.

  2. Капусту краще садити на сонячних ділянках, де рослинам буде достатньо світла для розвитку.

  3. Грунт повинен бути достатньо вологим, але не перенасиченим водою. Якщо ґрунт занадто сухий, слід його зріджувати, наприклад, поливом.

  4. Перед посівом слід добре підготувати ґрунт, додати органічних добрив та викопати ями на відстані близько 60 см одна від одної.

  5. Важливо дотримуватися правил ротації культур та не садити капусту на одному місці два роки поспіль, щоб запобігти захворюванням рослин.

  6. Для кращого захисту від шкідників і хвороб рекомендується використовувати якісні насіння, застосовувати правильні агротехніки та дотримуватися рекомендацій щодо захисту рослин від шкідників і хвороб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли сіяти огірки у відкритий ґрунт

Коли садити капусту за місячним календарем: сприятливі дні

За місячним посівним календарем на травень 2023 сприятливими днями для посіву капусти є  1-6, 9, 10, 13, 14, 18, 20-24, 27-29 травня 2023 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як підготувати ґрунт для посадки: 3 дієвих способи від Антоніни Лесик у "Сніданок. Вихідний"

Як висаджувати капусту та як доглядати

Капуста любить воду, тому для грядки слід обирати у низинних ділянках, де накопичується волога. Також варто обирати добре освітлені ділянки із постійним доступом сонячних променів. У відкритий ґрунт капусту висаджують за схемами 50-60 см відстань між рядами, 30-40 см — між рослинами, або ж квадратним методом 50X50. Ранні сорти сіють набагато компактніше, середнім та пізнім потрібно значно більше місця для зростання. У кожну лунку на глибину 2 см висівається по 3-4 насінини. Капуста рідко показує 100% схожість, тому потрібно сіяти із запасом.

Дивіться, як правильно садити цибулинні квіти:

Новини по темі