Яблучний Спас 2024: нова дата, привітання, що не можна робити

Коли Яблучний Спас 2024: нова дата, традиції, привітання
Freepik

В Україні Яблучний Спас у 2024 році відзначатимуть за новою датою

Поділитися:

Яблучний Спас — другий з трьох Спасів, який раніше християни відзначали щороку 19 серпня. З переходом на новоюліанський церковний календар дата свята змістилася на 13 днів раніше. Так, Яблучний Спас тепер відзначаємо 6 серпня в день Преображення Господнього. Розповідаємо, що це за свято, які традиції та заборони існують в цей день.

Яблучний Спас: історія та традиції свята

Це народно-християнське свято східних слов'ян, яке відзначають в день Преображення Господнього з IV століття. Воно є одним із найбільших після Великодня та має дохристиянське коріння. Суть свята полягає у глибокій подяці Богу за дозрілі плоди, оскільки пов'язане зі збором врожаю. Яблучний Спас припадає на Успінський піст або Спасівку, тому цього дня дозволяється споживати рибу, олію та вино. 

На Яблучний Спас заведено відвідувати богослужіння та освячувати яблука, інші фрукти й овочі. До цього, вважають в народі, вживати неосвячені продукти не можна. Такими ласощами обов'язково варто пригостити родичів, сусідів і нужденних. Також існує традиція до свята випікати з яблуками першого врожаю пиріжки, торти чи пироги. Важливо, щоб випічка була пісною.

Що не можна робити на Яблучний Спас

Дане народно-церковне свято має власні традиційні заборони. Оскільки Яблучний Спас припадає на половину Успенського посту, тому страви в цей день мають бути пісними. Дозволяється скуштувати трохи риби та святкової випічки.

Отже, на Яблучний Спас не можна:

  • працювати в саду чи на городі;
  • прибирати в домі;
  • прати, шити, в'язати;
  • влаштовувати гучні гуляння;
  • вживати алкоголь;
  • лаятися, сваритися.

Яблучний Спас: народні прикмети

►Якщо день сухий, то восени дощів буде мало;
►Яка погода на Спас — така буде й на Покрову;
►Якщо на деревах вже є жовте листя, то осінь настане швидко.
►Якщо багато шпаків на деревах, то січень буде морозний;
►Весь урожай зернових варто зібрати саме на Яблучний Спас, інакше перший дощ все знищить.

З Яблучним Спасом: привітання у листівках та прозі

►З Яблучним Спасом привітати вас хочу. Хай сонця промінчик в оселю ввійде! Хай родяться яблука кожного літа, а лихо й біда вашу хату мине!

►З Яблучним Спасом! Бажаю солодкого життя і яскравих вражень. Нехай життя буде соковитим, як стигле яблуко. Нехай у вашому домі завжди панує мир і достаток.

З Яблучним спасом

З Яблучним спасом

Нагадаємо, раніше ми розповідали, коли Медовий і Горіховий Спас у 2024 році. Як змінилися дати, дізнайтеся на сайті 1plus1.ua.

Вам також буде цікаво дізнатися рецепт салату, який врятує від спеки влітку. Дивіться у Сніданку з 1+1, що виходить у будні з 06:30 до 09:30 на 1+1 Україна.

Новини по темі