Костянтин Грубич розповів, як постраждав від шахраїв в інтернеті, які шахрайські схеми зараз популярні в мережі і як на них не вестись

Костянтин Грубич розповів, як постраждав від шахраїв в інтернеті

Як не стати жертвою шахраїв: корисні поради від Костянтина Грубича.

Поділитися:

Ведучий "1+1 Україна" Костянтин Грубич в рамках інформаційно-просвітницької кампанії з протидії дезінформації, яка реалізується 1+1 Media та Smart Angel, розповів, які шахрайські схеми зараз є найпоширенішими в мережі, та як застерегти себе та рідних від потенційної небезпеки. Телеведучий детально розповів про кожну з можливих схем. 

Також Костянтин Грубич поділився, що сам має неприємний досвід, пов’язаний із шахрайством та фейками. Аферисти дуже часто використовують обличчя відомих людей, створюючи фейкові промо матеріали для збільшення популярності своїх товарів чи послуг.

"Нещодавно так званий "Магазин здоров’я" від мого імені, з моєю фотографією на різних платформах поширив рекламне повідомлення, де я ніби закликаю купувати пігулки для схуднення й обіцяю швидкий результат! Хоча я ніколи не рекламував жодних таблеток для схуднення, відео змонтували у фейкову рекламу з моїх попередніх ефірів. Звичайно, я записав спростування, але аферисти виявились винахідливі: з мого спростування змонтували ще одне фейкове відео. Такі технології у медіапросторі не нові, час від часу подібні відео з’являються в інтернеті, а їхні відомі герої, на жаль, про це навіть не здогадуються", — поділився Костянтин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 4 ознаки якісного дитячого харчування від Костянтина Грубича у "Сніданку з 1+1"

Які шахрайські схеми зараз популярні в інтернеті

Отже, які ще шахрайські схеми зараз популярні в інтернеті, крім використання бренду відомих людей, та як їм протидіяти, розповів Костянтин Грубич.

Фейкове волонтерство. Звертаючись до наших емоцій і щирого бажання допомогти, шахраї під прикриттям благодійності виманюють гроші у довірливих українців.

Соціальна інженерія. Шахраї вигадують різні маніпуляції та схеми, щоб заволодіти вашою приватною інформацією, а далі — розвести на гроші. 

Фальшиві оренди чи перевезення. Шахраї надають фіктивні пропозиції оренди чи перевезення, використовуючи тонко розроблені вебсайти. Це може призвести до втрати грошей та особистої інформації.

Розіграші та Лотереї. Атаки через повідомлення про неочікувані виграші в розіграшах чи лотереях спрямовані на вимагання грошей або особистої інформації. 

Прохання позичити гроші від друзів у соціальних мережах. Шахраї зламують чинні або створюють фейкові акаунти, імітуючи ваших друзів чи знайомих, та звертаються до користувачів із проханням позичити гроші. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи небезпечний фермерський лосось: 5 ознак якісної риби від Костянтина Грубича

Як не потрапити у пастку аферистів

У відеозверненні ведучий детально пояснив, яким чином ми можемо убезпечити себе в мережі та не потрапити у пастку аферистів. Та чому важливо завжди бути пильними й уважними до інформації, яку ми споживаємо, та якою ділимося в інтернеті. 

"Систематично оновлюйте антивірусне програмне забезпечення, ставте сильні паролі для облікових записів та дотримуйтесь загальних правил кібербезпеки. І головне — вмикайте критичне мислення. Взаємодія зі світом "Інтернету" вимагає уважності та пильності, щоб уникнути потенційних небезпек", — застеріг Костянтин.

Новини по темі