Історія, яка триває понад 5 тисяч років: захоплюючі факти про український сакральний символ ляльку-мотанку

Лялька-мотанка: цікаві факти про український оберіг

Цікаві факти про давній український символ ляльку-мотанку, про які ви навіть не здогадувалися

Поділитися:

У глибинах української культури, де кожен предмет має свою історію та символіку, особливе місце посідає лялька-мотанка. Це не просто іграшка, а оберіг, що несе в собі мудрість поколінь та силу давніх вірувань. Створена руками майстринь без використання голки та ножиць, лялька-мотанка була невід'ємною частиною життя наших предків. Її образ, простий і водночас глибокий, наповнений символікою, яка охоплює весь спектр людського буття — від народження до смерті, від кохання до материнства.

16 вересня з понеділка по четвер о 14:00 на телеканалі 1+1 Україна стартує показ серіалу Учениця Мольфара, де головна героїня Христина за допомогою традиційних українських мотанок зможе бачити долі людей та допомагати їм у складних життєвих ситуаціях. 

Ми підготували цікаві факти про давній український символ — ляльку-мотанку, про які ви могли не знати. 

Лялька-мотанка

Марія Холькіна

Історія, яка триває 5 тисяч років

Перші мотанки, які ще називають вузликові ляльки, з'явилися близько 5 тисяч років тому. Історія ляльки мотанки та традиції, що пов’язані з нею беруть свій початок в Чернігівській області, де знайшли перші прототипи цього витвору мистецтва. До того ж українці були далеко не єдиним народом, що використовував мотанки у своїй культурі. Наприклад, давні греки застосовували ляльок-мотанок, як жертву для пантеону Богів. 

Лялька без обличчя

Особливістю ляльки-мотанки була відсутність обличчя. Замість нього майстрині використовували білу тканину або хрест – давній слов’янський символ сонця. Відсутність очей була не випадковою – наші предки вірили, що очі можуть стати вхідними воротами для злих духів. Здебільшого мотанки зображували жінок або дітей, підкреслюючи важливу роль жінок в житті наших предків. Чоловічі фігури зустрічалися рідше і служили лише доповненням.

Лялька-мотанка

Іграшка без імені

Лялька-мотанка унікальна тим, що вона єдина іграшка без імені. Наші предки вірили, що, давши їй ім’я, можна потривожити душі померлих або викликати злих духів, адже ця історія криється в глибинах давніх українських вірувань. Предки вважали, що ім'я – це не просто звукосполучення, а певна сила, яка пов'язує людину з іншими світами.

Особливий обряд створення

Мотанки часто створювалися згідно з місячним календарем. На повний місяць їх виготовляли для захисту й оберегу, на спадний – для боротьби з хворобами та невдачами, а на ріст місяця – для досягнення успіху в різних справах. Заборонялося використовувати голки чи гострі предмети при створенні мотанок. Ляльку намотували лише за годинниковою стрілкою, зберігаючи позитивні думки. Також не можна було виготовляти їх у п'ятницю та неділю, оскільки ці дні вважалися присвяченими богині Макоші, покровительці жіночої праці та рукоділля.

Лялька-мотанка

Не просто іграшка, а символ

Ляльки-мотанки майстрині виготовляли для різних подій — на весілля ляльку прикрашали віночком, одягали в український стрій і робили їй пару. Велика лялька з маленькою на руках символізувала поповнення в родині. Дівчат навчали робити мотанки ще до шлюбу і разом з посагом вони приносили їх у чоловікову хату. Молодій дружині дозволяли гратися ляльками, щоб сприяти народженню здорових дітей, а з їх появою ляльки віддавали малечі.

Різноманітність ляльок-мотанок

Мотанки поділяли на три групи: обрядові, оберегові та ігрові. Обрядові ляльки робили для свят і називали їх, наприклад, Коляда, Масляна чи Пасхальна. Оберегові мотанки виконували захисну функцію — для здоров'я, добробуту, щастя, їх наповнювали цілющими травами або монетами. Ігрові ляльки для дітей не лише розважали, але й розвивали моторику та вчили дівчат майбутньому материнству.

Лялька-мотанка

У серіалі Учениця Мольфара лялька-мотанка матиме особливе значення, адже це не просто сакральний український символ, а провідник між реальним світом і потойбічним, який дає доступ до духовних знань предків, потужного зв’язку між поколіннями та є сильним індивідуальним оберегом.

А ви хотіли б навчитися бачити те, що приховано від інших та краще розуміти народні прикмети? Тоді не пропустіть прем'єру серіалу Учениця Мольфара з 16 вересня о 14:00 на 1+1 Україна!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: М'яка іграшка, спальний мішок та розмови перед змаганням: талісмани та прикмети, в які вірять Усик, Магучіх, Харлан та інші українські спортсмени

Новини по темі