Людмила Барбір рекомендує: 5 захопливих книг, які варто прочитати кожному

5 захопливих книг від Людмили Барбір

Ведуча "Сніданку з 1+1" Людмила Барбір поділилася списком захопливих книжок, які нещодавно прочитала.

Поділитися:

Ще зі школи люблю читати. До формату аудіокнижок досі не звикла, тому завжди обираю друковані книги. Читання для мене — це саморозвиток, насолода, навчання, втеча від реальності, відпочинок і тренування мізків. На початку повномасштабного вторгнення, звісно, читання не йшло. Не могла зосередитись на жодній з книжок, але потихеньку повернулась до свого звичного режиму. 

В мене є звичка читати одразу кілька книжок різного жанру. Коли втомлена і мені важко сконцентруватися і аналізувати прочитане, тоді обираю художню літературу. Це може бути детектив, жахастик. Коли готова сприймати серйозну інформацію, то читаю інші жанри – психологія, професійна література, історія. Обираю книжку під настрій. 

Ось добірка книжок, які я прочитала останнім часом і які мені сподобались:

  • «Жінки що біжать за вовками», Клариса Пінкола Естес
  • «За межами піраміди потреб», Скотт Кауфман
  • «Чого я не навчився у школі», Ерлінґ Каґґе
  • «Кафе Європа», Славенка Дракуліч
  • «Ліс духів», Жан-Крістоф Ґранже

Ділюсь враженнями від прочитаного.

Людмила Барбір

ЧИТАТЕ ТАКОЖ: Людмила Барбір занурила дітей у світ пригод на Книжковій країні

«Жінки що біжать за вовками», Клариса Пінкола Естес

Ця книжка для тих, хто досі піддається впливу нав'язаних суспільством стереотипів, хто не відчуває в собі творчості, хто губить свою енергію, не відчуває опори, цілісності і заперечує свій потенціал. Для тих, хто шукає шлях до самої себе. 
«Жінки що біжать за вовками» — це глибоке дослідження архетипу Дикої жінки на основі клінічної психології й етнології. 

Вивчаючи біологію дикої природи, а саме вовків, доктор психології Клариса Пінкола Естес зрозуміла, що між вовками і жінками є певні спільні характеристики: гострота відчуття, грайливий дух, допитливість,  істотна витривалість і сила. Вони глибоко інтуїтивні, одержимі своїми дітьми, партнерами, зграєю, вони адаптивні, несамовито рішучі і хоробрі. В процесі цих досліджень і народився концепт Дикої жінки. 

«Дика жінка — це та, яка живе природним життям, у якому criatura, створіння, має вроджену цілісність і здорові межі. Ці слова, «дика» і «жінка», змушують жінок згадувати, хто вони такі і яка їхня сутність. Це метафора для опису моці, яка живить усіх жінок. Ці слова уособлюють силу, без якої жінки не можуть жити. Цю потужну психологічну природу можна назвати інстинктивною сутністю, але Дика жінка — це сила, що стоїть за нею. І коли ми повертаємо собі ці сили з темряви власної душі, то перестаємо бути жертвами внутрішніх чи зовнішніх обставин», — пояснює сама авторка.

Клариса Пінкола Естес допомагає нам розпізнати аспекти і шляхи глибин жіночої природи, розшифровуючи давні легенди, міфи і добре відомі нам казки, посилаючись на  приклади з власної психоаналітичної практики.  

Книги

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ведуча "Сніданку з 1+1" Людмила Барбір поділилась корисними порадами, як починати свій день

«За межами піраміди потреб», Скотт Кауфман

Ця книга буде цікава тим, хто захоплюється психологією і прагне самореалізації. Хто знайомий з теорією Піраміди Маслоу, певно, здивується, що насправді Маслоу не зображував ієрархії потреб у вигляді піраміди. Хто саме її створив і тим самим звів все вчення Маслоу до трикутника зі сходинками, як це викривило суть сформульованої вченим теорії - про все це пише вчений, психолог Скотт Кауфман. 

Автор настільки захопився ідеями Маслоу, що ретельно дослідив всі наукові праці Маслоу, його професійний і життєвий шлях, його співпраці з іншими світилами науки і продовжив роботу над його творінням. Кауфман допомагає зрозуміти, що не так ми сприймаємо в теорії Маслоу і замість піраміди потреб пропонує іншу метафору — вітрильник, який символізує рух, стійкість та напрямок до самореалізації. Ця книга надихне вас переосмислити власні потреби і бажання та задуматись над тим, чого ви насправді прагнете.

Книги

«Чого я не навчився у школі», Ерлінґ Каґґе 

Він перший у світі дослідник, який пройшов Північний і Південний полюси, зійшов на Еверест, мандрував через Атлантику на вітрильнику. Колекціонер мистецтва. Написав 8 книг про філософію, дослідження і колекціонування витворів мистецтва. 
У книзі ділиться життєвим досвідом, інсайтами, розповідає про виклики і найнебезпечніші  моменти в експедиціях. Про те, що дуже легко втекти від себе, коли женешся не за своєю мрією. Про впертість, затятість і самодисципліну. Про вміння прийняти поразку і відступити назад, але лише для того, щоб почати все  спочатку. Згадує, що у дитинстві ніколи не мав визначних здобутків, не був неперевершеним спортсменом, був одним з трьох найгірших учнів. Мав дуже мало друзів, мав логопедичні проблеми, труднощі з читанням і письмом, не вирізнявся ніякими надзвичайними талантами. Але мріяв бути визначним! І ніколи не переставав мріяти про це! 

Раджу цю книгу тим людям, які прагнуть пригод, але забули, що таке йти за СВОЄЮ мрією, хто боїться ризикнути, хто одразу гасить і відмітає ідею, варто їй лише вигулькнути, бо на перший погляд вона здається недосяжною. Ніколи не пізно змінити своє життя.

Книги

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 27 років «Сніданку з 1+1»: Барбір, Сенічкін, Шовкопляс і Гордєєв пригадали свої перші ефіри у ранковому проєкті та поділилися архівними фото

«Кафе Європа», Славенка Дракуліч

Життя після комунізму і невидима стіна між Східною та Західною Європою. Різниця в способі життя, цінностях і баченні світу. Східна Європа оговтується після повалення кумуністичного режиму і намагається позбутися нав'язливої тіні тоталітарного минулого. Шалено прагне до омріяної Європи і всього того, що за цим стоїть. Але тоталітарний менталітет, старі звички в купі зі слабкою економікою й бідністю, суттєво сповільнюють шлях до ідеальної картинки з телевізору про щасливе життя. 

Хорватка Славенка Дракуліч запрошує у подорож посткомуністичним Будапештом, Тіраною, Варшавою, Загребою і через призму історичних, політичних, соціальних подій відверто ділиться своїм власним досвідом,  спостереженнями,  роздумами, рефлексіями, і фантастично  розповідає про все це історії. Як на неї вплинула комуністична система, її бідність і мораль з якими вона виросла. Чому давно покинувши Хорватію і маючи забезпечене життя в Австрії, все одно реагує на чарівне слово «розпродаж», «знижка», яке призводить до компульсивної дії обов’язково переглянути товар і щось купити, бо дешево. А якщо купить дорогу річ, то шкодує вдягнути, бо боїться, що вона раптом забрудниться чи знищиться в інший спосіб. Чому здригається лиш від однієї згадки про росію і СРСР. 

Книга написана ще в 90-х і з того часу  багато що  змінилося, переосмислилося, але відгомін того минулого, на жаль, чуємо й досі. Думаю, книга буде однаково цікава і для старшого і молодшого покоління. Ті, хто застав комуністичний режим і пам'ятає 90-ті, згадають на смак, на запах і відчують шкірою кожну написану історію. Для молоді буде цікаво проаналізувати минуле і зробити висновки, наскільки актуальною є книжка у наш час. 

Книги

«Ліс духів», Жан-Крістоф Ґранже 

Книга для любителів моторошного детективного жанру. Це жахлива, шокуюча і водночас інтригуюча історія про серійного вбивцю канібала. Майстерно закручений сюжет, який весь час тримає в напрузі. Розслідування, переповнене загадками і колоритними подорожами. На вас чекають археологічні розкопки і наукові відкриття. Доведеться зазирнути в душу героям з важкими психічними розладами і зустріти «привидів» з минулого. Перші 100 сторінок можуть здатися трішки нуднуватими і затягнутими але не відкладайте книгу вбік, бо наступні 400 «проковтнете» як одну, і не зможете відірватися до поки не дочитаєте до останньої сторінки. Як на мене, є пару логічних невідповідностей вкінці, але, навіть попри це, книга неймовірна.

Ця добірка розроблена у співпраці з Yakaboo.

Книги

Більше цікавих новин та корисних порад дивіться у ранковому проєкті "Сніданок з 1+1" у будні з 06:30 до 09:30 на телеканалі "1+1 Україна".

Новини по темі