Михайлове диво: що не можна робити

Що не можна робити на Михайлове диво 2023
Freepik

Що не можна робити в день пам'яті архангела Михаїла?

Поділитися:

Сьогодні, 6 вересня, за новим церковним календарем віряни згадують важливу подію — Михайлове диво, вшановуючи пам'ять архангела Михаїла. Що можна та не можна робити в цей день?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли вихідні у вересні 2023: перелік професійних, релігійних та державних свят

Михайлове чудо: що це за свято

Архангел Михаїл вважається одним із найповажніших святих, якого шанують як захисника знедолених, нужденних і хворих. У церковній традиції він є праведним суддею, що проводить душі покійних, оцінюючи їхні вчинки. 6 вересня віряни згадують одне з перших чудес, здійснених святим у IV столітті. За легендою християнин Архип довірився пророцтву зі свого сновидіння, за яким його німа донька заговорить знову, якщо вип'є води з джерела неподалік. Диво сталося. На честь цієї події вірянин заснував поруч християнський храм. Та язичникам це не сподобалося. Вони спробували знищити святину та вбити Архипа. Тоді чоловік звернувся по допомогу до архангела Михаїла. Святий зійшов із небес та вдарив жезлом так сильно, що в горі утворилася розщелина, яку згодом назвали Хони. Він направив туди всіх язичників. Це чудо сприяло поширенню християнства.

Михайлове диво: що можна робити

►В цей день можна помолитися архангелу Михаїлу за захист від злих духів і негоди, про благополуччя та здоров'я.

►Раніше було прийнято приносити до храму пироги з різними начинками і дарувати їх священикам, нужденним на знак щедрості і милосердя.

►Наші предки в це свято влаштовували братчини — особливі сільські свят, під час яких вирішувалися сільські питання, примирялися сусіди, формувалися дружба та братерство.

►До цього часу обов'язково завершували польові роботи і припиняли пасти худобу.

►Дівчата проводили обряди ворожіння на майбутніх женихів, а хлопці змагалися в різних видах спорту.

Михайлове диво 2023: що не можна робити

  • Не можна викидати залишки їжі зі столу.
  • Не можна проявляти сумніви в своїй вірі.
  • Не можна обманювати.
  • Не можна працювати в полі.
  • Не можна відмовляти в проханнях.

Протест в кінотеатрі Україна: як показ Тіней забутих предків став політичною подією, дивіться Уроки історії в "Сніданку з 1+1":

Новини по темі