Мобілізація в Україні: як оскаржити рішення (куди звертатись, які документи потрібні)

Як оскаржити рішення про мобілізацію: куди звертатися і які документи потрібні
t.me/V_Zelenskiy_official

Як оскаржити рішення військово-лікарської комісії?

Поділитися:

В Україні триває загальна мобілізація, і після отримання повістки кожному громадянину призовного віку треба пройти медичний огляд.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖЩо не можна робити працівникам ТЦК при врученні повістки: відповідь експерта

Якщо чоловік призовного віку не згідний із рішенням військово-лікарської комісії (ВЛК), він може його оскаржити. Про це розповіла юрист спеціально для РБК-Україна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мобілізація в Україні: чи має право на відстрочку розлучений багатодітний батько (пояснює адвокат)

Які потрібні документи для оскарження рішення 

Усі документи, які будуть свідчити про необ’єктивність висновку ВЛК щодо стану здоров’я:

  • медичні довідки,
  • копії документів з історією хвороб або висновки лікарів (державної лікарні) щодо наявності певних хвороб, які можуть суттєво вплинути на несення служби або взагалі на неможливість виконання своїх службових обов’язків

Як і де оскаржується рішення

Оскаржити рішення про мобілізацію можна через суд або іншими способами. Постанови центральної ВЛК можуть бути оскаржені в судовому порядку, а постанова ВЛК регіонів – у Центральній військово-лікарській комісії або в судовому порядку. За результатами розгляду звернення комісія може ухвалити рішення про проведення контрольного чи повторного медичного огляду.

Оскарження рішення ВЛК в суді здійснюється в порядку адміністративного судочинства шляхом подачі позовної заяви, відповідно до вимог Кодексу адміністративного судочинства України.

В судовому порядку надається обмежений строк такого оскарження: якщо ви спочатку звертаєтесь у досудовому порядку, то на оскарження висновку комісії в суді є три місяці з дня отримання рішення про розгляд заяви.

Якщо призовник відразу звертається в суд, то він на це має шість місяців з дня винесення постанови ВЛК.

Новини по темі