Які перспективи в української економіки: американські вчені зробили оцінку

Перспективи економіки України: американські вчені зробили оцінку
Unsplash

Як війна вплинула на українську економіку: відповідають американські експерти.

Поділитися:

Попри повномасштабне вторгнення, українська економіка продовжує показувати гарні результати. Американський аналітичний центр Atlantic Council пише про високі оцінки економічної ситуації від ЄС та МВФ. 

"Попри війну, країна виграла від сильнішого, ніж очікувалося, відновлення та стійкого імпульсу реформ", — зазначили у МВФ у цілком підсумковому звіті за грудень 2023 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Арешт рахунків та заборона купівлі майна: які наслідки чекають на боржників (роз'яснення Мін'юсту)

Як війна вплинула на ВВП України

Російське вторгнення призвело до падіння ВВП України на 29% у 2022-му, але у 2023 році економіка зросла на 19,5% у річному обчисленні у другому кварталі та на 9,5% у третьому кварталі. Попри падіння приблизно на 25% від довоєнного рівня у 2021 році, фахівці називають ці результати дивовижними, адже близько 17% території країни все ще окуповані. 

Інфляція в Україні

У грудні 2022 року інфляція зросла до 27%. ЄС забезпечив фінансування на 2023 рік у розмірі 20 мільярдів доларів, що покриває близько половини бюджетних потреб України. США надали ще $10,9 млрд, а МВФ — $4,5 млрд. Як наслідок, інфляція впала до 5% до жовтня 2023 року. До порівняння, інфляція на росії становить близько 7,5%.

Гроші

Фото: Unsplash

Курс валют в Україні під час війни

Україна зберігає відносно стабільний обмінний курс. Аналітики зазначають: міжнародні валютні резерви України наразі вищі, ніж будь-коли, і становлять близько 40 мільярдів доларів США. Банківська система також зберігає нормальне функціонування. За звітом МВФ, загальні активи банківської системи України та депозити клієнтів зросли на 36% та 51% відповідно від початку повномасштабного вторгнення Росії до серпня 2023 року. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Важливо знати: які зміни чекають українців з 1 січня

Головні події України. Підсумки 2023 у "Сніданку з 1+1", що повернеться на екрани вже 8 січня о 6:30 на "1+1 Україна":

Новини по темі