Арешт рахунків та заборона купівлі майна: які наслідки чекають на боржників (роз'яснення Мін'юсту)

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
Наслідки для боржників: які обмеження за невиконання судових рішень

Що буде, якщо не сплатити штраф за порушення правил дорожнього руху чи аліменти?

Поділитися:

Боржники, які не сплатили штраф за порушення правил або аліменти упродовж, понад трьох місяців і не виконали рішення суду, не зможуть придбати майно, виїхати з країни, відкрити рахунки в банку чи користуватися своїм транспортом. Про це повідомило Міністерство юстиції України у Facebook.

Як відбуватиметься стягнення боргових зобов'язань та як перевірити, чи немає поточних боргів, розповів начальник Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції у Києві Кирил Міненко в марафоні новин, передає ТСН.

"У нас згідно з загальними правилами зобов'язання мають бути виконані належним чином. Якщо людина отримала рішення суду, за яким вона має сплатити певну суму коштів, то це автоматично як правило не відбувається. У неї є вибір: або самостійно виконати, або нічого не робити. Якщо нічого не робити, тоді кредитор може піти з цим рішенням до виконавчої служби або до державного виконавця чи приватного стягувача. Тоді вже відбувається примусово виконання рішення".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Важливо знати: які зміни чекають українців з 1 січня

Під час примусового виконання рішення людина вноситься в реєстр боржників одразу після відкриття виконавчого провадження, що унеможливлює розпорядження майном, відчуження транспортного засобу, відчуження нерухомості й блокування коштів на поточних рахунках. За словами Міненко, блокування коштів здійснюється на всю суму, що зберігається на поточному рахунку, але під час воєнного стану по заяві людини можна залишити дві мінімальні заробітні плати.

"Якщо людина хоче розпоряджатися своїми коштами, вона пише заяву, що зараз не може повністю виконати зобов'язання, але, будь ласка, не блокуйте дві мінімальні заробітні плати, тому що мені потрібно якось жити. І протягом місяця може цими двома мінімальними заробітними платами розпоряджатися. Сьогодні це 13400 на місяць. Ось, а інші кошти будуть іти в погашення безпосередньо зобов'язань".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тарифи на комунальні послуги: на скільки і коли можуть зрости у 2024 році

Чи є у вас поточні борги, штрафи, виконавчі провадження, можна перевірити через реєстр судових рішень, портал Дія та особисті кабінети, в яких ви сплачуєте ті чи інші послуги.

Новини по темі