Наталія Мосейчук «віддала своє серце» двом особливим вчителям на Global Teacher Prize Ukraine

Наталія Мосейчук оголосила імена двох вчителів-переможців у власній номінації «Вибір серцем» на Global Teacher Prize Ukraine 2021

Ведуча 1+1 Наталія Мосейчук вп’яте вручила нагороди у власній номінації Вибір Серцем в межах Global Teacher Prize Ukraine

Поділитися:

У суботу, 2 жовтня, в історичному центрі Києва, на Софійській площі відбувся грандіозний фінал п’ятої ювілейної Всеукраїнської премії Global Teacher Prize Ukraine, де оголосили найкращого вчителя України 2021 року та імена вчителів-переможців у інших восьми номінаціях. Наталія Мосейчук, ведуча 1+1 та незмінна кураторка впродовж  всіх років премії і зараз уже вп’яте традиційно відзначила двох вчителів з великим серцем — вони працюють з особливими учнями, які потребують турботи, тепла та підтримки.

Мосейчук Наталія фото

Урочиста церемонія в українському етностилі вразила видовищним відкриттям — топ-10 педагогів фіналістів пройшли червоним хідником від Софійської дзвіниці під гучні литаври та святковий передзвін. Цьогоріч премію присвятили 30-річчю Незалежності та здобуткам українців. Адже за кожним великим успіхом особистості стоїть вчитель. Ведучими заходу вже вдруге стали зірки 1+1 Неля Шовкопляс та Тімур Мірошниченко. Для сотень вчителів зі всієї країни, які приїхали на фінал премії співали Руслана, Джамала, ONUKA, Go-A. 

Тімур Мірошниченко Неля ШовкоплясФОТО: Тімур Мірошниченко, Неля Шовкопляс

За доброю традицією кураторка проєкту «Право на освіту» Наталія Мосейчук вручила дві нагороди у власній номінації «Вибір серцем» і відзначила вчителів — освітніх терапевтів, які лікують знаннями та відкривають світ своїм учням. Першу нагороду отримала Тетяна Вакулюк з Дніпра.

Тетяна Вакулюк фото

Минуло 9 років з її першого уроку у лікарні. Зараз для 30 маленьких пацієнтів — учнів 1-11 класів Школи Супергероїв у Дніпропетровській обласній клінічній лікарні «Фтизіатрія», яку відкрили минулого року разом з проєктом “Право на освіту”, викладає близько 20 предметів — від математики для першачків до англійської для старших.

Тетяна наставник та друг, освітній терапевт, яка робить перебування дітей у стінах лікарні значно легшим.

“В 2013 році спробувала себе лікарняним вчителем і піти вже не змогла. Це те відчуття, коли розумієш, що потрібен тут і зараз”, — говорить Тетяна. 

І вперше разом з благодійною організацією Восток SOS Наталія віддала нагороду волонтерці — вчительці української мови та зарубіжної літератури з села Тейсарів Стрийського району, що на Львівщині Уляні Буцяк.

Уляна Буцяк фото

Коли багато хто шукав кращої долі, їдучи зі зруйнованих війною міст сірої зони, вона вирушила вчителювати у прифронтове Щастя в межах волонтерської програми «Вчителі-волонтери Луганщини».

Знала, що викладатиме не тільки свої профільні предмети – у школах на лінії розмежування катастрофічно не вистачає вчителів. Уляна зізнається:

Діти мають знати, що є більший світ, і цей світ теж про них думає.

Вже у жовтні у волонтерську місію Восток SOS на Луганщину поїдуть наступні волонтери. Програма фінансується Міністерством закордонних справ Естонії, впроваджується БФ Восток SOS в партнерстві з естонською організацією MONDO.

Кожен переможець отримав по 80 тис. гривень. Загалом фонд премії «Вибір серцем» у 2021 році складає 160 тисяч гривень, — більше ніж у попередні роки.

 Мосейчук премія фото

«Люблю свою номінацію «Вибір серцем» – вона про унікальних освітніх терапевтів. Перша нагорода цього року – для Тетяни Вакулюк, яка відважно працює з дітьми, хворими на сухоти у Дніпропетровській обласній клінічній лікарні, відділення «Фтізіатрія», школа Супергероїв. Друга половинка номінації вручається разом з Восток SOS і МЗС Естонії для вчителя української мови львівської пані Уляни Буцяк, яка поїхала викладати дітям у місто Щастя на Схід. Два роки тому я мріяла про трансплантологію, і нарешті стався фантастичний прорив! За останній рік десятки малеч отримали нові печінки та сердечка в Україні. І ваша вчительська праця – теж прорив! Ви в центрі змін, працюєте з нашими майбутніми лікарями, військовими, шахтарями, айтішниками, правниками. Ви йдете у лікарні, їдете з освітньою місією на Схід. Вчителі творять майбутнє! Бажаю освітянам натхення, віри. З вірою можна зробити країну краще», — сказала Наталія Мосейчук. Весь зал аплодував стоячи.

Мосейчук фото

Цього року на здобуття премії «Найкращий вчитель України» подали заявки понад три тисячі чоловік з 21 області України. Так, нагороду у цій почесній номінації і грошовий приз у 300 тисяч гривень отримав Артур Пройдаков з Києва, вчитель української мови та літератури.

Артур Пройдаков

На церемонії оголосили імена вчителів-переможців у восьми інших номінаціях, серед яких «Видатний вчитель хімії», «Учитель-новатор», «Вчитель фізкультури» та інші. До роботи професійного журі долучилися всі охочі та на сайті ТСН.ua проголосували за свого фаворита у номінації «Вибір Українців». Ним став одесит Павло Віктор (23 тисячі голосів) — викладач фізики та відомий YouTube блогер. 

Павло Віктор

«Сьогодні ми в серці столиці на Софійській площі. І це місце не випадкове. Адже ви – українські вчителі – є серцем і душею нашої країни. Цей 2021-й рік був особливим — ми святкували 30-річчя Незалежності України, згадували здобутки, якими країна пишається. Я дуже хочу, щоб всі ми пам’ятали, що за кожним здобутком, за кожною перемогою на Олімпіаді, за кожним гучним стартапом або величезним державним проєктом стоїть вчитель», — сказала Зоя Литвин, голова громадської спілки «Освіторія», організаторка премії Global Teacher Prize.

Global Teacher Prize — «Нобелівська премія» для вчителів, започаткована арабським мільярдером Санні Варкі у 2014 році. Це одна з найбільших премій у світі за професійні досягнення. Нагорода вручається за видатний внесок у професію вчителя та становить 1 000 000 доларів.

Global Teacher Prize

Національну премію в Україні з 2017 року реалізує громадська спілка «Освіторія». Мета премії Global Teacher Prize Ukraine – змінити ставлення до професії вчителя, підняти її престиж та виявити якомога більше вчителів-іноваторів, розказати про них усій країні. У 2020 році відразу два українських вчителі – Олександр Жук і Наталія Гладких – увійшли в ТОП-50 кращих вчителів світу за версією світової премії Global Teacher Prize. 

Новини по темі