«Перемир’я зараз буде невигідне Україні», — системна аналітикиня в інтерв’ю Наталії Мосейчук

Чому заморозка війни неможлива: системна аналітикиня в інтерв’ю Наталії Мосейчук

Наскільки ймовірною є заморозка бойових дій в Україні? І кому це вигідно? Нове інтерв’ю Наталії Мосейчук.

Поділитися:

В інформаційному середовищі все частіше з’являються новини про ймовірну підготовку до перемир’я в російсько-українській війні. Начебто, розглядаються різні сценарії — «корейський», «стамбульський» тощо. Та наскільки ймовірною є заморозка бойових дій вже цього року? І хто отримає від цього більше вигоди? Про це в новому епізоді «Мосейчук Podcast» на Youtube-каналі Наталії Мосейчук розповіла системна аналітикиня Наталія Глоба.

«Війна буде довгою. Сам малюнок бойових дій на це вказує. Ми маємо окопну війну без можливості військового маневру. Останній маневр був проведений восени 2022-го року Україною у Харківській області. Зараз такої можливості немає у жодної зі сторін. Ми у ситуації повної обізнаності сторін про один одного», — розмірковує Наталія Глоба.

Вона каже - зараз жодна зі сторін не має стратегічної переваги.

«Україна дуже втомлена, у нас проблеми з мобілізацією, нам потрібно вирішити деякі питання… На перший погляд, це було б розумно. Але це тільки на перший погляд», — переконує Наталія Глоба.

Аналітикиня прокоментувала чутки про різноманітні сценарії заморозки війни. Зокрема — про так званий «корейський».

«Наша ситуація відрізняється від розподілу Кореї на дві держави. По-перше, Північну Корею Китай не анексував і до своєї конституції її не вніс. Існують дві незалежних держави. А путін вніс до конституції окуповані частини. І частини ще не окуповані — вся Запорізька область, вся Херсонська область. Що з цим робити? До чого домовитись?», — пояснює Наталія Глоба.

Крім цього, за «корейським» сценарієм на території Південної Кореї стояли війська США.

«...про перемир’я за “корейським” сценарієм можна говорити, якщо Сполучені Штати введуть на територію України свої війська і, таким чином, забезпечать нам зону розділення. Тоді ми про щось ще можемо думати», — додала вона.

Наталія Глоба наголошує — зараз завданням путіна є позиціонувати себе, як «голуба миру». Мовляв, війни хоче тільки Україна. І тому російський диктатор пропонує підписати угоду, яка передбачає збереження контролю над окупованими територіями за росією.

«Я не вірю в те, що до кінця року, будь-яке перемир’я буде підписане, — впевнена аналітикиня. — Навіть, якщо з’явиться якась нова формула тимчасового перемир’я, ми розуміємо, що вона не буде нам на користь. Ми відведемо свої війська, і росіяни відведуть свої війська. Де гарантія того, що росіяни наступного ж дня ці війська не заведуть назад?».

Наталія Глоба переконує — найбільше зараз перемир’я потрібне самій росії. Адже вони розпочали велику реформу армії та ВПК.

«Тому туди призначений Бєлоусов (новий міністр оборони рф - ред.). І це дуже погана новина для України. Бєлоусов є, перш за все, системним аналітиком. Дуже розуміє бізнес-процеси, логістику, він думає системами… Росія наблизилася до цифри витрат 7,4% ВВП на оборону. Це критична цифра. За таких витрат впав Радянський Союз. Це дуже великий ризик, тому путін хоче ефективного використання цих коштів», — аналізує Наталія Глоба.

Яким стане поле бою вже в найближчій перспективі? Як блефуватиме путін? І в чому полягає найбільша помилка президента США? Дивіться у новому епізоді проєкту «Мосейчук Podcast» за посиланням.

Новини по темі