Прем'єра на "1+1 Україна": "Вулиця Яблунська" — "дорога смерті" в Бучі, що стала символом звірств російських окупантів в Україні

"Вулиця Яблунська": документальний фільм про жертв російської окупації (прем'єра на 1+1 Україна)

Документальний проєкт про "дорогу смерті" в Бучі та свідчення очевидців.

Поділитися:

Вже цієї п'ятниці, 28 липня о 21:35 на "1+1 Україна" покажуть документальний проєкт журналістки ТСН Алли Хоцянівської "Вулиця Яблунська".

"Вулиця Яблунська" — документальний проєкт про "дорогу смерті" в Бучі, що стала символом звірств російських окупантів в Україні. В основу фільму увійшли свідчення мешканців міста, які пережили окупацію. Авторка проєкту "Вулиця Яблунська" Алла Хоцянівськаяка змогла знайти очевидців цих подій і вислухала сповіді тих, кому вдалося дивом вижити, навіть після жорстоких катувань та розстрілів. Команда фільму здійснила неймовірні зйомки, документуючи історії окупації та виявляючи факти звірства, що були скоєні російськими військовими. Крім того, вони з'ясували не лише імена загиблих, а й осіб, відповідальних за ці жахливі вбивства.

Після звільнення Бучі стали відомі жахливі злочини, скоєні російськими окупантами, які отримали назву "Бучанська різанина", і вони стали предметом глобального обговорення. Масові вбивства цивільних були виявлені в місті, де до війни проживало менше 30 тисяч людей. Згідно з даними Офісу Генпрокурора, було знайдено 637 тіл цивільних, серед них були жінки, чоловіки, літні люди та навіть діти. Найбільше жертв було знайдено на вулиці Яблунській, де десятки безневинних українців були розстріляні.

Алла Хоцянівська для reporters.media розповіла, як разом зі свідками по крихтах збирала інформацію про жертв російських окупантів. У цьому неабияк допомогли світлини місцевого мешканця Віктора Шатила, який проживав на вулиці Яблунській та нишком фотографував тіла розстріляних людей посеред вулиці.  російські пропагандисти — щойно Бучу звільнили — масові розстріли назвали постановкою. Віктор знає, що це брехня. Він на власні очі бачив, як під час окупації навпроти його будинку щодня з’являлись нові і нові тіла. І не просто бачив, а робив фотографії. Телефон Віктора слідчі вилучили як доказ. Доказ воєнних злочинів росіян:

Кацапи розганяли, що це не вони. Типу вони пішли звідси, а вже після СБУ розложило тут всі ці тіла. Так от вам — доказ протилежного: фотографія, яку я зробив у час, коли росіяни тут були, а наших військових ще не було. Я радий, що так случілось — що я міг все це знімати. Дай Бог, щоби це допомогло.

Віктор каже, що у те, що відбувалось під час окупації, важко повірити. Можливо, у це не повірив би ніхто, особливо — майбутні покоління. Але його фотографії — це доказ того, що все це відбувалося насправді. 

Алла Хоцянівська зібрала історії конкретних родин, чиї рідні були вбиті за час окупації Бучі, історії свідків цих вбивств та поспілкувалась з заступником начальника слідчого управління СБУ міста Києва та області. Слідчі досі збирають докази воєнних злочинів росіян. Допитують свідків, вивчають телефонні трафіки, соцмережі, фото та відеоматеріали. Висновки судово-медичних експертиз, які, зокрема, проводили й іноземні фахівці, доводять: причина смерті більшості цивільних — саме вогнепальні поранення. Мотив цих звірств — придушити опір українців:

Злочини проти цивільного населення були частиною плану із захоплення. Слідство вважає, що так вони хотіли придушити спротив населення, залякати і виявити людей, які активно беруть участь в обороні України.

Слідці вже ідентифікували, що у Бучі перебували такі військові підрозділи, як 104 десантно-штурмовий полк, 237 та 234, які входять у склад 76 десантно-штурмової дивізії міста Пскова. Десантні війська, призначенням яких є захоплення територій та ведення активних бойових дій. Підозру оголосили вісімнадцятьом російським військовим, які причетні до воєнних злочинів у Бучі. Серед них і бійці 64-ої окремої мотострілецької бригади 35-ої загальновійськової армії рф: від рядових і до полковників. Цей список зростає. Їх підозрюють у вбивствах, катуваннях, мародерстві, порушенні законів та звичаїв війни та злочинах проти людяності:

Нам вдалося встановити військових, які ймовірно причетні до вбивств. Це в матеріалах проваджень є і ця інформація перевіряється, щоб ми це сказали з впевненістю. Розумієте, коли мова йде про злочини, вчинені якимось підрозділом, то вочевидь, командир підрозділу теж передбачав застосування зброї. Перехоплення свідчать, що прості військовослужбовці отримували дозвіл на застосування зброї і по мирних мешканцях Бучі. Однозначно, кримінальну відповідальність несуть командири, які дислокувались у Бучі, і ті, хто виконував їхні накази. Командири також встановлені.

Дивіться проєкт "Вулиця Яблунська" у п'ятницю, 28 липня о 21:35 на "1+1 Україна". 

Новини по темі