Вперше на телебаченні: телеканал "1+1 Україна" покаже оскароносну документальну стрічку "20 днів у Маріуполі"

20 днів у Маріуполі
22:00

На "1+1 Україна" покажуть фільм "20 днів у Маріуполі": коли дивитися.

Поділитися:

До других роковин повної окупації Маріуполя, 19 травня о 22:00, на “1+1 Україна” відбудеться телепремʼєра документальної стрічки 20 днів у Маріуполі, яка у 2024 році здобула “Оскар”. Фільм розповідає про злочини росіян в Маріуполі, про які має знати та пам’ятати світ. І про те, як місто Марії до останнього чинило опір.

Фільм створили режисер і фотограф Мстислав Чернов, фотограф Євген Малолєтка та продюсерка й журналістка Василіса Степаненко. На початку повномасштабного вторгнення вони опинилися в Маріуполі та стали останніми журналістами, кому вдалось зафіксувати початок знищення українського міста росіянами. Через 20 днів журналістам вдалось виїхали з міста по зеленому коридору і вивезти весь відзнятий матеріал.

У 2023 році автори фільму стали лауреатами Пулітцерівської премії, а у 2024 — Шевченківської премії. Також стрічка перемогла у номінації "Найкращий документальний фільм" британської кінопремії BAFTA. А Мстислав Чернов отримав премію Гільдії режисерів США (DGA Awards) за "видатні режисерські досягнення в документальному кіно". Крім того, “20 днів у Маріуполі” - це перший український фільм, який отримав “Оскар”.

«Я б хотів ніколи не створювати цей фільм. Якби я міг обміняти нагороду на те, щоб росія ніколи не нападала на Україну, не окупувала наші міста, не вбивала десятки тисяч співвітчизників-українців. Я віддав би це, щоб вони звільнили всіх заручників та солдатів, які боронили свою землю», — заявив у своїй промові під час вручення "Оскару" Мстислав Чернов.

Не пропустіть 19 травня о 22:00 телепремʼєру "20 днів у Маріуполі" на каналі “1+1 Україна”.

20 днів у маріуполі

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хто зняв "20 днів у Маріуполі": біографія творців документальної стрічки

Оборона Маріуполя та злочини рф

Оборона Маріуполя тривала з 24 лютого по 20 травня 2022 року. Місто, яке колись було величним центром Донецької області, перетворюється на руїни. Зруйновані будинки, розбиті вулиці, вирви від снарядів — ось що залишили по собі російські окупанти. Точна кількість загиблих досі невідома. За різними оцінками, вона може сягати десятків тисяч людей.

Після 86 днів жорстоких боїв та незламності українських військових Маріуполь був захоплений росіянами. Україна та міжнародні правозахисні організації звинувачують росію у численних воєнних злочинах, скоєних у місті. Серед таких: обстріл пологового будинку та бомбардування Драматичного театру, де ховалися сотні людей. Нині окупанти намагаються приховати свої злочини, створюючи ілюзію відбудови міста. З останнього, що було зафіксовано, — росіяни будують залізницю, яка має з'єднати Ростов-на-Дону з тимчасово окупованим містом.

Новини по темі