Різдвяний піст: коли починається та закінчується, що можна їсти
Коли починається Різдвяний піст?
Незабаром стартують новорічні свята, до яких входить одне з найголовніших православних свят – Різдво. Перед ним обов'язково віряни проходять Різдвяний піст. Коли закінчується та починається піст, а також що можна їсти в Різдвяний піст 2021?
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Церковний календар на листопад 2021: дати великих свят
Коли починається Різдвяний піст в Україні
Піст триває 40 днів. Стартує з кінця осені, 28 листопада, та закінчується у Святвечір, 6 січня.
Ступені строгості Різдвяного посту:
- Відмова від їжі (через те, що Христос протягом 40 днів, поки створював Землю, нічого не їв)
- Гаряча їжа з або без рослинної олії
- Вживання риби в деякі дні
- Сухоїдіння.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Магнітні бурі на листопад 2021: календар безпечних та небезпечних для самопочуття днів
Що можна та не можна їсти в Різдвяний піст
Продукти, які можна їсти в піст:
В піст не треба голодувати. Можна харчуватись звичайною, легкою, дієтичною їжею. Слід їсти небагато, але часто. Проте під час Різдвяного посту слід відмовитись від деяких продуктів.
Продукти, які не можна їсти в піст:
- м'ясо
- молоко та будь-які інші молочні продукти
- алкоголь (окрім вина в деякі дні)
- яйця.
У ваших стравах обов'язково повинно бути багато білка, аби компенсувати відсутність м'яса. Також краще відмовитись від солінь, гострих та маринованих страв, адже це може погано вплинути на ваш шлунково-кишковий тракт.
Кому не варто дотримуватись Різдвяного посту: хворим на онкозахворювання, діабет, людям зі шлунковими проблемами, дітям до 7 років, вагітним та тим, хто знаходиться на реабілітації після хвороб.
Дивіться сюжет як користуватися тефлоновою пательнею без шкоди для здоров’я: