Різдво Пресвятої Богородиці: дата, історія та традиції дня

 Коли Різдво Пресвятої Богородиці 2023
Freepik

Традиції та звичаї на Різдво Пресвятої Богородиці за новим стилем.

Поділитися:

З 1 вересня Православна церква України перейшла на новий церковний календар, новоюліанський. Дата свят та подій змістилася на 13 днів. Коли будемо відзначати Різдво Пресвятої Богородиці у 2023 році?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Церковний календар на вересень 2023: найважливіші свята та дати (за новим стилем)

Коли Різдво Пресвятої Богородиці 2023

Раніше в Україні за юліанським календарем дата припадала на 21 вересня. Після переходу на новий календар Різдво Пресвятої Богородиці відзначатимуть 8 вересня.

Різдво Пресвятої Богородиці 8 вересня: історія

Різдво Богородиці — одне з двунадесятих найважливіших церковних свят, що відзначає народження Матері Ісуса Христа. історія свята має глибокі коріння в релігійних текстах. Вже задовго до народження Діви Марії цю подію передбачили пророки і відзначили її в Священних Писаннях. Мати Ісуса народилася в сім'ї Іоакима та Анни, які, бувши літньою та бездітною парою, довгий час молилися Богу за нащадків. Якось Іоаким відправився в пустелю помолитися за дар нащадків. Там його зустрів Ангел, який відкрив, що його дружина Анна стане матір'ю благословенної доньки. Подружжя радісно зустрілося біля Золотих воріт Єрусалима, що відображено на іконі "Зачаття праведною Анною Діви Марії". Подружжя пообіцяло, що присвятять доньку Господу. Коли Марії виповнилося три роки, її привели в Єрусалимський храм.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як пов’язані Різдво Пресвятої Богородиці та слов’янське свято Рожаниці (уроки історії від Олександра Алфьорова у "Сніданку з 1+1")

Різдво Пресвятої Богородиці: традиції

►У цей велике свято прийнято відвідувати церковну службу на честь Різдва Пресвятої. Віряни ставлять свічки та моляться з різноманітними проханнями.

►Різдво Пресвятої Богородиці — це час об'єднання сім'ї за святковим столом, де споживають традиційні страви та дарують один одному подарунки.

►Свято шанує матерів. Добродійні дії в цей день спрямовані на допомогу жінкам у цей день, включаючи матерів, які мають труднощі з вагітністю або пологами.

►Вважається, що в цей день важливо бути щедрим і допомагати потребуючим, подаючи милостиню або виконуючи інші благодійні дії.

Новини по темі