«Розділені»: ТСН покаже спецпроект про шлях країн, території яких були захоплені

«Розділені» спецпроект про шлях країн, території яких були захоплені

Спецкореспондентка ТСН Неллі Ковальська побувала в Ірландії, Кіпрі, Німеччині, Колумбії та Молдові, щоб розповісти про непростий шлях, який пройшли ці країни

Поділитися:

26 липня о 19.30 в ефірі ТСН на телеканалі 1+1 відбудеться прем'єра   спецпроекту «Розділені». Це 5 авторських міні-фільмів про країни, які за різних обставин були розділені, а їхні частини - окуповані. У спецпроекті глядачі побачать на прикладі конкретних країн, як військово-політичні амбіції впливають на життя громадян та їхні долі. Як зараз живуть мешканці Кіпру, Молдови, Колумбії, Німеччини та Ірландії, про що мріють та чи змінили своє ставлення до ситуації, у яку потрапили.

Авторкою проекту стала спецкореспондентка ТСН Неллі Ковальська. Протягом півтора року вона з командою ТСН шукала героїв, домовлялась та проводила зйомки у 5 країнах. Героями сюжетів стали учасники подій, які колись стріляли один в одного, політики, які приймали доленосні рішення, мешканці, які стали заручниками ситуації. Журналістка запитала, як вони оцінюють свої дії зараз та чи жалкують про прийняті або неприйняті рішення.

«Цей спецпроект – своєрідна подорож у часі. Ми намагались показати справжні історії, без прикрас. Чому вони стались, як розвивались та чим закінчились. Ми хотіли донести, що у кожному військовому конфлікті завжди є людська складова, зламані долі, незворотні наслідки. Цей проект однозначно про людей та про те, як військово-політичний конфлікт змінює життя», - розповіла Неллі Ковальська.

У проекті покажуть досвід Німеччини, яка пережила розділення Берлінською стіною. Які випробування пройшли люди, коли опинилися по різні боки стіни в одній країні, як ризикували життями, щоб побачити рідних із іншої частини, та чи «впала стіна» з часом у їхній свідомості. Чи почуваються вони єдиною нацією зараз, чи досі попри відсутність фізичних стін живуть ніби в різних країнах?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Група 1+1 media продовжує серію заходів та ініціатив, присвячених 30-й річниці Незалежності України

У Колумбії журналістці вдалося взяти інтерв’ю у колишнього Президента Хуана Сантоса, який уклав мир з найбільшим повстанським угрупованням, що воювало з урядом з 1964 року. За це він отримав Нобелівську премію миру. Та чи принесло це бажаний мир країні? Команда ТСН побувала у так званому реабілітаційному таборі повстанців, які фактично залишились жити у джунглях, та зняла там кадри, які ще ніколи не були показані на українському телебаченні. Чи можлива соціалізація мешканців цього табору, та чи реально «повернутись із війни» - дивіться у спецпроекті «Розділені».

Глядачі побачать історію та наслідки конфлікту турків та греків на Кіпрі. Спеціально для ТСН мешканці цих територій поділилися історіями про те, як в один момент через військовий конфлікт втратили родини та домівки. У сюжеті покажуть чоловіка, який спромігся відсудити майно, що залишилось на окупованій території, створивши єдиний подібний прецедент у світі. Завдяки ТСН чоловікові вперше за довгі роки вдасться зайти у рідний дім.

На прикладі досвіду Ірландії ТСН продемонструє, чи є ціна у компромісу та чи можливе мирне врегулювання конфлікту між людьми, які нещодавно вважали одне одного запеклими ворогами. 

На прикладі Придністров’я проект актуалізує важливість національної єдності у будь-якій країні. ТСН покаже інтерв’ю колишнього президента Молдови Мірча Снєгура, який брав участь у подіях. У сюжеті глядачі побачать історію чоловіка, який спочатку воював на стороні самопроголошеної республіки. Як вплинули на його життя політичні переконання, чим довелося пожертвувати та що змінило його ставлення до ситуації зараз - скоро на 1+1.

За словами секретаря РНБО Олексія Данилова, даний проект надзвичайно актуальний та піднімає важливі  політико-соціальні питання в Україні та світі.

«Це – просто колосальна робота.  У кожній з історій можна знайти певні аналогії, можливо навіть підказки,  які рішення варто і не варто приймати будь-якій країні на своєму шляху. І ситуація, яка відбувається у нас нині, може у будь-який момент трапитись у сусідніх країнах. Це може відбутися за сценарієм Придністров’я, Криму чи так, як це сталось у Донецькій та Луганській області. Тому громадянам варто розуміти реалії та усвідомлювати варіанти розвитку майбутнього країни», -  підкреслив Олексій Данилов.

При підготовці «Розділених» команда ТСН консультувалася з міністерствами, посольствами експертами, істориками, філософами країн, про які йдеться у спецпроекті. Проект створений за участі експертів меморіального комплексу «Берлінська Стіна», Музею Берлінського муру «Чекпойнт Чарлі», Інституту пам’яті у Колумбії.

ТСН продовжує інформаційно-освітню місію і дотримуючись високих стандартів забезпечує глядачів якісним інформаційним контентом.

Дивіться спецпроект «Розділені» з 26 по 30 липня у вечірньому випуску ТСН о 19.30 на 1+1

 

Новини по темі