Що робити з продуктами в холодильнику, якщо відключили світло: як зберегти
Як зберегти продукти без холодильника?
Через російські атаки на об'єкти критичної інфраструктури та відключення електроенергії по всій Україні, дуже важливо розуміти, що робити з продуктами в холодильнику, якщо раптово зникне світло.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні ввели нові графіки погодинних відключень світла: де дивитись
Температура зберігання продуктів
►Свіже м'ясо: у холодильнику до 5 днів, приготоване — 3–5 днів.
►Свіжа риба, морепродукти: у холодильнику не більше 2 днів.
►Свіжа птиця у холодильнику до 2 днів.
►Сосиски та сардельки ковбаси: у холодильнику до 2 тижнів, відкриті — до тижня
►Гриби: у холодильнику до 5 днів.
►Молочні продукти: у холодильнику до тижня, — до двох тижнів.
►Свіжі яйця: у холодильнику 4–5 тижнів. Холод не обов'язковий, якщо їх не мити.
► Для фруктів: у спеціальному відділенні холодильника — до 4 днів.
►Заморожені м'ясо, риба та овочі зберігаються від 4 місяців до року.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як підготуватися до зими в Україні: що кожен має мати в себе вдома
Як допомогти холодильнику тримати холод
►Перевірте стан ущільнювачів, за необхідності — замініть.
► Не відкривайте часто холодильник
► Додайте спеціальні акумулятори холоду, які зазвичай використовують у портативних термосумках.
► Правильно заповнюйте простір холодильника, не лишаючи багато простору та не заставляючи місце, де находиться вентиляційний отвір.
►Не ставте в холодильних гарячі чи занадто теплі страви.
►Покладіть термометр до камери холодильника та стежте за температурою
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Продукти, які довго зберігаються без холодильника: чим запастися на випадок вимкнення електроенергії
Як зберігати продукти без холодильника
Після відключення електропостачання їжа може залишатися в холодильнику до 4 годин, 48 годин у повній морозильній камері та 24 години у наполовину заповненій морозильній камері. Через чотири години, або якщо температура всередині холодильника підвищилась до більш ніж 4 градуси, потрібно виймати продукти.
►Молоко та молочні рідкі продукти можна прокип'ятити з содою та розлити у скляну тару. Так вони зберігатимуться ще кілька днів.
►Тверді молочні продукти можна запакувати у поліетиленові пакети чи зіп-пакети та опустити у холодну воду. Воду необхідно змінювати у міру її нагрівання.
► Ковбасу, сир, м'ясо та рибу можна загорнути у змочений в солоній воді рушник і покласти у прохолодне місце.
►Яйця можуть зберігатися без холодильника при кімнатній температурі, головне — не мити їх.
►М'ясо без холодильника не може зберігатися понад 3 дні, якщо його пересипати сіллю або вимочити у сольовому розчині.
► Овочі та фрукти скласти у коробки та поставити у прохолодне темне місце.
Які є альтернативи холодильника
За містом:
- підвал
- погріб
- льох
- викопана саморобна яма
- криниця
У квартирі:
- балкон
- коробки з піском
- термосумка з акумуляторами холоду