UA RU

Що робити з продуктами в холодильнику, якщо відключили світло: як зберегти

©© freepik.com

Як зберегти продукти без холодильника?

Через російські атаки на об'єкти критичної інфраструктури та відключення електроенергії по всій Україні, дуже важливо розуміти, що робити з продуктами в холодильнику, якщо раптово зникне світло. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні ввели нові графіки погодинних відключень світла: де дивитись

Температура зберігання продуктів

Свіже м'ясо: у холодильнику до 5 днів, приготоване — 3–5 днів.

Свіжа риба, морепродукти: у холодильнику не більше 2 днів. 

Свіжа птиця у холодильнику до 2 днів.

Сосиски та сардельки ковбаси: у холодильнику до 2 тижнів, відкриті — до тижня

Гриби: у холодильнику до 5 днів.

Молочні продукти: у холодильнику до тижня, — до двох тижнів. 

Свіжі яйця: у холодильнику 4–5 тижнів. Холод не обов'язковий, якщо їх не мити.

► Для фруктів: у спеціальному відділенні холодильника — до 4 днів. 

Готові страви краще зберігати не більше 24 годин у холодильнику.

Заморожені м'ясо, риба та овочі зберігаються від 4 місяців до року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як підготуватися до зими в Україні: що кожен має мати в себе вдома

Як допомогти холодильнику тримати холод

►Перевірте стан ущільнювачів, за необхідності — замініть.

► Не відкривайте часто холодильник

► Додайте спеціальні акумулятори холоду, які зазвичай використовують у портативних термосумках.

► Правильно заповнюйте простір холодильника, не лишаючи багато простору та не заставляючи місце, де находиться вентиляційний отвір.

►Не ставте в холодильних гарячі чи занадто теплі страви. 

►Покладіть термометр до камери холодильника та стежте за температурою

Продукти, які нагрілись до температури більше ніж 4 градуси, варто одразу викинути.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Продукти, які довго зберігаються без холодильника: чим запастися на випадок вимкнення електроенергії

Як зберігати продукти без холодильника

Після відключення електропостачання їжа може залишатися в холодильнику до 4 годин, 48 годин у повній морозильній камері та 24 години у наполовину заповненій морозильній камері. Через чотири години, або якщо температура всередині холодильника підвищилась до більш ніж 4 градуси, потрібно виймати продукти.

►Молоко та молочні рідкі продукти можна прокип'ятити з содою та розлити у скляну тару. Так вони зберігатимуться ще кілька днів. 

►Тверді молочні продукти можна запакувати у поліетиленові пакети чи зіп-пакети та опустити у холодну воду. Воду необхідно змінювати у міру її нагрівання.

► Ковбасу, сир, м'ясо та рибу можна загорнути у змочений в солоній воді рушник і покласти у прохолодне місце. 

►Яйця  можуть зберігатися без холодильника при кімнатній температурі, головне — не мити їх.

►М'ясо без холодильника не може зберігатися понад 3 дні, якщо його пересипати сіллю або вимочити у сольовому розчині.

► Овочі та фрукти скласти у коробки та поставити у прохолодне темне місце.

Які є альтернативи холодильника

За містом:

  • підвал
  • погріб
  • льох
  • викопана саморобна яма
  • криниця

У квартирі:

  • балкон
  • коробки з піском
  • термосумка з акумуляторами холоду
Новини по темі
Продовжуючи відвідування сайту, ви погоджуєтесь на використання файлів cookie і Політикою конфіденційності
Приймаю