Спецпроєкт ТСН. Тиждень «30 кроків вперед»: як 2007 та 2008 рік змінили життя України

Спецпроєкт ТСН. Тиждень «30 кроків вперед»: як 2007 та 2008 рік змінили життя України

Спецкореспондент ТСН. Тиждень Станіслав Ясинський розповідає про події, які змінили Україну

Поділитися:

ТСН. Тиждень на телеканалі «1+1» продовжує спецпроєкт «30 кроків вперед», присвячений 30-річчю Незалежності України. Автором спецпроєкту став спеціальний кореспондент Станіслав Ясинський, який у 30-х серіях розповідає про події, що стались у незалежній Україні, починаючи з 1991 року і до сьогодення. Кожний із сюжетів циклу присвячений одному року незалежної України – подіям та людям, які змінювали нашу країну та світ. Команда визначила місією спецпроекту показати глядачам значущість та ціну кожного року незалежності України, нагадати про кожен «урок» та надихнути на нові звершення та перемоги майбутні покоління.

Протягом останніх тижнів в рамках спецпроєкту «30 кроків вперед» глядачі разом з ТСН. Тиждень пригадали далекі 2007 та 2008 роки, коли оголосили дочасні парламентські вибори, Україну охопила світова криза та вразила новина про проведення у країні футбольного чемпіонату «Євро-2012».

Навесні 2007 року стає відомо, що президент Віктор Ющенко йде на радикальний крок, достроково зупинивши повноваження Верховної Ради та оголосивши парламентські вибори. Цьому передує річна боротьба між президентом та синьо-рожевою коаліцією у складі регіоналів, соціалістів та комуністів. В результаті виборів велику підтримку виборців отримує «Блок Юлії Тимошенко» – 30% голосів. З невеликою перевагою БЮТ та «Наша Україна – Народна самооборона» створюють коаліцію без регіоналів. Кабмін очолює Юлія Тимошенко, якій експерти пророкують президентське крісло.

Того ж часу Україна у центрі уваги в Європі: Вєрка Сердючка, представник країни на «Євробаченні-2007», спричиняє фурор серед європейців та фанатів конкурсу. Україна стає другою у музичних перегонах, проте Вєрка залишається «іконою Євробачення» на довгі роки.

2007 року разом з Польщею Україна виборює право проведення футбольного чемпіонату «Євро-2012». Такій події передує велика робота. На початку 2008 року держава вже має надати УЄФА докладне бачення чемпіонату. Не дивлячись на те, що цілий рік нічого не відбувається, Україні вдається зробити підготовку планомірною.

2008 року країну не обійшла світова криза. Через відсутність притоку валюти з-за кордону, курс гривні починає падати. Лише за перший тиждень жовтня українці забрали з банківcьких рахунків близько 3 млрд доларів. Українська економіка падає, наприкінці року долар коштує 10 гривень. Завдяки кредиту МВФ вдається відкоригувати курс до 8 гривень/долар.

Восени Україну очікує тривожна новина – сомалійські пірати захоплюють українське судно «Фаїна» у нейтральних водах поблизу Ємену. На борту багато військової техніки. За моряків вимагають шалений викуп – 35 млн доларів. Пірати намагались підігнати корабель до берега для розвантаження. Проте американському фрегату вдається заблокувати пограбування. Українські моряки пробули у полоні 5 місяців. Їх вдалося звільнити тільки після виплати піратам 3,2 млн доларів.

Дивіться новий спецпроєкт «30 кроків вперед» щонеділі о 19:30 в ефірі ТСН. Тиждень на «1+1».

 

 

Новини по темі