Штучний інтелект як лікар: чи можна довірити машині діагностику

Штучний інтелект в медицині: як ШІ може допомогти в медичній діагностиці
Freepik

Штучний інтелект у лікуванні: переваги та недоліки використання ШІ у медицині.

Поділитися:

У березні 2023 київський медичний центр почав застосовувати ШІ задля покращення ефективності лікування безпліддя. Український стартап Esper Bionics розробив біонічний протез руки на основі технологій штучного інтелекту. Штучний інтелект (ШІ) має реальний потенціал революціонізувати медицину. Та чи варто довіряти машині діагностику та лікування?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Штучний інтелект як співрозмовник: методи імітації людського спілкування у Bard

Штучний інтелект в медицині: переваги

► Точна діагностика. ШІ може аналізувати великі обсяги даних та швидко виявити ознаки захворювання на ранніх стадіях. Наприклад, дослідження показали, що ШІ може бути ефективним у виявленні раку легенів на основі комп'ютерних томографічних зображень.

► Оптимізація індивідуального лікування. Алгоритми штучного інтелекту можуть створювати індивідуальні плани лікування, що ґрунтуються на генетичних, біологічних та інших факторах пацієнта. Це допоможе окреслити порядок медичного втручання та дозування медикаментів.

► Висока продуктивність. ШІ може автоматизувати деякі медичні завдання, що може звільнити час лікарів для безпосередньої роботи із пацієнтами. Так, штучний інтелект можна використовувати для аналізу медичних записів, призначення ліків та моніторингу стану пацієнтів.

Штучний інтелект

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Здивував мене своєю відвертістю", — Єгор Гордєєв поспілкувався з прямим конкурентом ChatGPT — Google Bard

Діагностика та лікування через штучний інтелект: недоліки 

Поверхневість. ШІ-системи можуть бути упередженими через дані, на яких вони навчаються. Наприклад, система, навчена на наборі даних, що складається переважно з чоловіків, може бути менш точною при діагностиці захворювань у жінок.

► Проблема гнучкості. Людське тіло — величезна система, на яку впливає чимало факторів. Досвідчений лікар зможе знайти неочікувані вирішення до різних проблем, покладаючись на власний досвід та логіку. Машина ж не зможе точно ідентифікувати хворобу та призначити лікування, якщо окрема ситуація не є до кінця вивченою або неналежно описана в базах даних.

► Висока вартість. Лікування за допомогою сучасних технологій може й буде ефективнішим, проте потягне за собою більших витрат. Очевидно, що не всі люди можуть дозволити собі високовартісне лікування.

► Нестача кваліфікації. Наразі ми знаходимося на початку впровадження ШІ-машин у медицину, тож поки людей, що можуть з ними працювати недостатньо. Минуть роки до моменту, коли штучний інтелект справді стане поширеним у лікуванні.

Штучний інтелект

Фото: Freepik.com

Чи ефективно використовувати штучний інтелект для лікування

ШІ дійсно може поліпшити медицину, але існує ряд етичних та практичних проблем, які потрібно враховувати, перш ніж довіряти машині діагностику. Наразі лише лікар може якісно використати машину для призначення лікування. Тож не варто покладатися на ChatGPT та Bard AI для визначення власної хвороби — велика ймовірність, що згенеровані ними алгоритми можуть зробити гірше. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ChatGPT чи Google Bard: порівнюємо найпопулярніші штучні інтелекти

Як розвиток штучного інтелекту вплине на ринок праці? Дізналися у "Сніданку з 1+1", що виходить у будні з 6:30 до 9:30 на "1+1 Україна" та "YouTube":

Новини по темі