Трійця 2024: дата, історія та народні прикмети

Коли святкують Трійцю у 2024 році в Україні?

Поділитися:

Свято Трійці, також відоме як Зелені Свята, відзначається на п'ятдесятий день після Великодня. Цей день знаменує сходження Святого Духа на апостолів після Вознесіння Ісуса Христа. Це одне з головних християнських свят, яке у православ'ї входить до числа дванадесятих свят.

Коли Трійця 2024 в Україні: дата

Традиційно свято Трійці припадає на 50-й день після Великодня. Тобто, в Україні цього року православні східного обряду відзначатимуть Трійцю 23 червня за церковним календарем, а християни західного обряду —  19 травня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи можна купатися на Трійцю: народні прикмети на Зелені свята

Трійця 2024: історія свята

Свято Трійці — це день, коли ми згадуємо про сходження Святого Духа на апостолів і про народження Церкви. Цей день також символізує єднання людей з Богом і одне з одним.

Історія свята Трійці пов'язана з подією, яка відбулася в День П'ятдесятниці після Воскресіння Ісуса Христа. Згідно з Біблією, коли апостоли зібралися разом на молитву, на них зійшов Святий Дух. Ця подія, відзначена святом Трійці, є однією з найважливіших у християнській традиції.

Давніша назва — Зелені свята, відображає древній культ рослинності (на Трійцю поширений звичай прикрашати житло зеленню). Пізніша християнська Трійця засвідчує пристосування свята до П'ятдесятниці. 

Весна

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли Великий піст 2024: дата початку та завершення, основні правила

Трійця 2024: традиції свята

  1. Прикрашання зеленню: на Трійцю заведено прикрашати храми та оселі зеленню. Це символізує оновлення життя, присутність Святого Духа. Використовують гілки дерев, трави, квіти, такі як любисток, аїр, м'ята, чебрець, пижмо, осока. Підлогу встеляють лепехою, чебрецем, полином.
  2. Нічна служба: у ніч напередодні Трійці в храмах відбувається урочиста служба. Віряни моляться, просять прощення гріхів, дякують за дари Святого Духа.
  3. Водосвяття: після служби відбувається водосвяття. Люди вірять, що освячена вода на Трійцю має цілющу силу. Її зберігають протягом року, вживають для зцілення від хвороб.
  4. Народні гуляння: у деяких регіонах організовують ярмарки, хороводи, співають народні пісні. Це символізує радість, єднання людей. 
  5. Плетіння вінків: у цей день було заведено вишукувати собі пару: незаміжні дівчата кидали вінки зі свіжих квітів у воду та дивилися, як вони пливуть — якщо рух вінків був рівним, це означало швидке заміжжя.

Вінок

Фото: Freepik, Pexels

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли буде Великдень у 2024 році: традиції та звичаї свята

Трійця 2024: народні прикмети

  • Якщо на Трійцю йде дощ – чекайте хорошого врожаю, теплу погоду без заморозків і багато грибів.
  • Якщо стоїть тепла погода – добре вродять огірки.
  • Холодний день означає дощове та холодне літо.
  • Якщо на Трійцю прилетіли стрижі, то справжнє тепло попереду.
  • Почала кукувати зозуля — настав час сіяти льон.
Новини по темі