Чи можна купатися на Трійцю: народні прикмети на Зелені свята

Трійця 2022: чи можна купатися в річці на Зелені свята?
pixabay.com/Greyerbaby

Чи можна на Зелені свята купатися у річці та інших водоймах?

Поділитися:

Вже цієї неділі, 12 червня, православні християни відзначають одне з головних свят у році – Трійцю, або Зелені свята. Існує багато традицій та прикмет, пов'язаних з цих днем. Зокрема, багатьох цікавить, чи можна купатися на Трійцю у річці?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вихідні на Трійцю та День Конституції України 2022: чи будуть під час воєнного стану

На Трійцю у храмах проводять святкові літургії, люди приходять помолитися за померлих та попросити захисту для живих, що особливо актуально зараз, у часи війни в Україні. Існує і багато народних традицій, пов'язаних з Трійцею: оселі прийнято прикрашати зеленими травами, гілками дерев. Вважається, що трави та зелень захищають помешкання від злих сил та життєвих негараздів. А лікарські рослини, зібрані на Зелені свята, мають цілющі властивості. Зелені свята символізують розквіт природи та початок нового життя.

Трійця припадає на червень, коли вже доволі тепло для того, щоб купатися у водоймах. Та чи можна купатися на Трійцю? За народними повір'ями робити цього не можна. Чому на Трійцю не можна купатися? За переказами на Зелені свята у річках, озерах та інших водоймах активізується нечиста сила (русалки, водяні), які можуть "потягнути людину на дно" (тобто вона може втопитися). Звісно, це лише легенди, проте згідно з народними традиціями купатися на Трійцю у водоймах не можна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли День батька 2022 в Україні: точна дата свята та його історія

Також на Зелені свята не рекомендується прибирати у будинку і фізично працювати, стригтися, займатися рукоділлям, працювати на городі чи у квітнику. 

Трійця 2022: народні прикмети

Існують такі прикмети на Зелені свята:

►Якщо вмитися вранішньою росою на Трійцю, можна покращити своє здоров'я та примножити красу.

►Дощовий день на Трійцю – до гарного врожаю і великої кількості грибів.

►Сонце на Зелені свята – до спекотного літа.

►Веселка на небі на Трійцю – до щастя і добробуту.

Дивіться сюжет "Сніданку з 1+1" про народні традиції на свято Трійці:

Новини по темі