«Українські палаци. Золота доба»: як в палаці на Хмельниччині опинилися статуї Мікеланджело

Як в палаці на Хмельниччині опинилися статуї Мікеланджело — Українські палаци. Золота доба

Неймовірна історія палаців князів Санґушків в Ізяславі та Славуті, Хмельницька область.

Поділитися:

Автори циклу «Українські палаци. Золота доба» дослідили один з найбільш вражаючих маєтків в Україні, який сучасники порівнювали із Версалем і який вражав гостей своєю величчю. Мова йде про палац Санґушків в Ізяславі. 

Протягом декількох століть представники давного україно-литовського роду Санґушків займали високі посади при дворі польських королів. В західній частині України вони мали значні земельні володіння, замки та палаци. Одним з їхніх володінь був палац в Ізяславі. Його інтер’єри прикрашали старовинна китайська порцеляна та унікальні гобелени, які сьогодні зберігаються в музеях Бразилії та Японії та визнані їхнім національним надбанням. Для облаштування палацу звозилися матеріали та предмети розкоші з усього світу. Так, стіни прикрашали картини всесвітньо відомого художника Пітера Рубенса.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Українські палаци. Золота доба»: що пов’язує містечко в Карпатах та Букінгемський палац

Провідний архітектор польського короля Якуб Фонтана створив у палаці одну із його родзинок — внутрішній дворик із арками, які були дуже популярні в ті часи в Італії та Іспанії. А приблизно з 1750 року інтер’єри маєтку Санґушків прикрашали статуї авторства Мікеланджело. 

Українські палаци. Золота доба

В 1781 року чутки про палац доходять до польського Короля. Існує легенда, про те, що син господині палацу Барбари — Януш влаштував великий прийом на його честь. Король нібито був вражений оздобленням палацу, який виявився більш розкішним за його власний. Цікаво, що тут він побачив, що стіни деяких кімнат були оздоблені кольоровим папером. Це були шпалери, які тільки но з’явились в Європі. 

Наприкінці 18 століття палац опинився на землях, які загарбала російська імперія. Яка доля чекала на розкішний палац та нащадків славетного роду Санґушків - дивіться у новій серії циклу «Українські палаци. Золота доба» за посиланням.

Нагадаємо, в документальному циклі із 8 серій продюсер історичних стрічок на 1+1 Акім Галімов разом з командою істориків, архітекторів з 3D реконструкцій та спеціалістів VFX відтворюють 8 повністю або частково зруйнованих українських палаців. 

Транслюється проєкт на 1+1 video та офіційному YouTube каналі 1+1 щоп’ятниці о 19:00. 

Українські палаци. Золота доба

Проєкт в 2021 році став переможцем конкурсу соціально вагомого контенту PITCH UA 3, що був організований медіаконсалтинговою компанією Media Resourсes Management (MRM) за підтримки Проєкту Transformation Communications Activity (TCA) та "Зміцнення Громадської Довіри" (UCBI), що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та за сприяння Міністерства культури та інформаційної політики України.

Новини по темі