Вандалізм чи активізм: чому екозахисники атакують витвори мистецтва

Екоактивісти знову атакували відому картину: що відомо
The National Gallery, London

Картина Дієго Веласкеса зазнала атаки британських екоактивістів.

Поділитися:

Уже вкотре за два роки свого існування британська група екозахисників Just Stop Oil провела соціальну акцію в мистецькій установі. Цього разу ціллю активістів стала картина іспанського художника Дієго Веласкеса "Венера із дзеркалом". Чому представники Just Stop Oil намагаються пошкодити витвори мистецтва?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “ХАМАС взяв в заручники 260 цивільних людей і про це говорить весь світ, а наших цивільних полонених більше 7 з половиною тисяч”: Катерина Осадча презентувала іменну благодійну фундацію

Організація Just Stop Oil: що відомо

Just Stop Oil — група екологічних активістів, що прагне припинення ліцензування та видобутку нових видів викопного палива британським урядом. До основних методів належать громадянський спротив, вандалізм та перешкоджанням руху. Група була заснована в лютому 2022 року і почала протестувати на англійських нафтових терміналах у квітні 2022. Дії активістів зазнали як схвалення, так і критики від користувачів мережі та публічних осіб.

Акції екоактивістів Just Stop Oil та витвори мистецтва

6 листопада двоє представників організації розбили захисне скло на картині "Венера із дзеркалом" та озвучили вимоги припинити виробництво викопного палива у Великій Британії.

"Якщо ми любимо історію, мистецтво та наші родини, ми повинні просто зупинити нафту", — сказав активіст.

Вони зазначили, що у 1914 картину вже пошкодили активістки, щоб привернути увагу до своїх дій, а тому час використати це для соціальних проблем. Після промови обоє екозахисників добровільно здалися поліції. Правоохоронці також затримали щонайменше 40 учасників акції, які "повільно маршували" вулицею Вайтхолл. Вони лягали на дорогу, шикувалися на тротуарах, чим обмежили рух транспорту.

Для Just Stop Oil (просто зупиніть нафту — укр.) подібні протести не в новинку. До найвідоміших їх акцій належать приклеєння себе до кількох видатних картин (зокрема копії "Останньої вечері" Леонардо да Вінчі), обливання томатним супом "Соняшників" Вінсента ван Гога, блокування доріг у Лондоні, кидання торта в обличчя воскової фігури короля Чарльза ІІІ в музеї Мадам Тюссо тощо. Зазвичай після протестів активісти без спротиву йдуть під арешт. Кожна акція супроводжується зверненням до британського уряду задля припинення видобутку викопного палива.

Про дослідження наслідків теракту на Каховській ГЕС українськими екоактивістами дивіться у "Сніданку з 1+1":

Дивіться "Сніданок з 1+1" з 6:30 до 9:30 у будні дні на телеканалі “1+1 Україна” та на YouTube, а також “Сніданок. Вихідний” у суботу та неділю з 7:00 до 9:30. Також переглянути проєкт можна на платформі онлайн-телебачення Київстар ТБ.

"Сніданок" в соцмережах:

Instagram
Facebook

Нагадаємо, для того, аби 1+1 Україна був у переліку каналів вашого телевізора/приймача (для налаштування прийому 1+1 Україна через Т2), необхідно провести процедуру повторного сканування телеканалів. Наводимо інструкцію, як це зробити.

Новини по темі