Вербна неділя 2024: коли святкувати за новим календарем

На який день припадає Вербна неділя в 2024 році?

Поділитися:

Вербна неділя — це свято, яке відзначається в неділю перед Великоднем. Цей день відзначає в’їзд Ісуса Христа до Єрусалима. Там його зустріли віряни, які устелили доріжку вербовими гілками в знак привітання.

У 2024 році Вербна неділя за Юліанським календарем припадає на 28 квітня, а за Григоріанським — на 24 березня. Хоч від 1 вересня 2023 року Православна церква України та  Українська греко-католицька церква перейшли на новоюліанський календар, та на  Великдень і всі повʼязані з ним свята цей перехід не вплинув.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Календар свят на тиждень 12-18 лютого: День святого Валентина, День кота і не тільки

Що заведено робити у Вербну неділю

Вербова гілка у вербну неділю має велике символічне значення. Вербова гілка символізує шану та підкорення перед Ісусом Христом як святим і царем. Вони також можуть відзначати довіру та віру в Бога. Ну і звісно верба це символ настання весни, передвісник весняного оновлення, життєдайності та нового початку, що асоціюється з Великоднем.

  • Перед святкуванням підготуйте вербові гілочки
  • Відвідайте церкву та візьміть участь у спеціальних богослужіннях вербної неділі.
  • Якщо ви принесли вербові гілки до церкви, священик їх благословить під час богослужіння.
  • Будьте в цей день поруч з рідними. Деякі родини можуть відзначати це свято вдома, готуючи святкові страви та розповідаючи дітям історію вербної неділі.

Існує традиція, що освячені вербові гілочки захищають оселю та дарують міцне здоровʼя, тому їх зберігали в оселі аж до Вербної неділі прийдешнього року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Церковний календар на лютий 2024: найважливіші свята та дати

Чого не можна робити у Вербну неділю

  • Відмовтесь від важкої фізичної праці
  • Не варто сваритись та лихословити
  • Також не шийте, не вʼяжіть та не вишивайте

Продовжується Великий Піст, тож деякі віряни відмовлялись від пишних святкувань та церемоній. І обмежували свій раціон – це може включати відмову від м'яса, молочних продуктів та інших продуктів тваринного походження.

Більше цікавих і корисних порад читайте на сайті 1+1.

Новини по темі