Топ 5 найкрасивіших муралів України, створених після початку повномасштабної війни

Унікальні мурали України, створені під час війни
inst: krutoy_kharkov

Відомі мурали украіни , які заворожують

Поділитися:

Мурали вже давно стали частиною мистецького життя будь якого міста України. Практика створення великих картин на стінах походить ще з давніх часів. Проте вбудовувати їх в міську індустріальну архітектуру в Україні стали доволі нещодавно. Саме з Європи українці почерпнули такі ідеї. Інколи таке мистецтво створюється просто заради прикраси. Але в основному величезні малюнки на стінах несуть певний меседж для суспільства. Під час війни таке мистецтво стало відображати болючі для нас події та надихати на розвиток української кульурної спадщини. Деякі мурали нагадують про трагічні події, деякі вшановують пам'ять загиблих, а деякі надихають на продовження боротьби з агресором.  

Найбільшим відкриттям для українців і світу стали мурали Бенксі. Цей таємничий митець вже кілька десятиліть привертає увагу світу до суспільних проблем через свої роботи. Бенксі - всесвітньо відома легенда, справжнє ім'я котрого завжди залишається таємницею. У 2022 році художник відвідав зруйновані міста на Київщині, зокрема вщент зруйновану Бородянку, де і намалював декілька робіт. Втім світу найбільше запам'ятався мурал де митець зобразив двох дітей, що гойдаються на приставленому поряд протитанковому їжаку. Відтворив мурал Бенксі на Майдані Незалежності. 

Фото: wikipedia

Французький митець Крістіан Ґуемі, відомий під псевдонімом C215 своїм муралом на будівлі Верховної Ради України вшанував пам'ять загиблого у російському полоні військового Олександра Мацієвського. Полонений був розстріляний російськими військами за слова “Слава Україні”. Цю роботу художник присвятив всім загиблим від російської агресії українцям.


Фото: christianguemy

Українські муралісти теж долучились до створення настінних полотен під час війни. Мурал “Красавіца терпіти не буде” в Рівному став справжньою сенсацією. На ньому зображена жінка в українському народному вбранні, що тримає кулемет, а позаду видніється Андріївська церква. Дівчина на муралі символізує Україну, що героїчно бореться проти російського нападу. А ймовірним прототипом дівчини на картині стала українська волонтерка Анастасія Джужа.

Фото: anastezia_dz

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найдавніші замки України: прогулянка історичними пам'ятками, які варто побачити

Столицею українських муралів вважається Київ. Саме тут зображено більність настінних полотен на тему війни. Даний експонат шанує загиблих азовців. Величезний мурал зображує руки, сковані кайданами, що нагадує про полонених героїв. Поруч із малюнком розташований напис англійською мовою: "Боріться за них так, як вони боролися за нас". Так організатори вирішили підтримати захисників "Азовсталі" з "Азову".

Фото: Асоціація родин захисників «Азовсталі»

Під час боїв за визволення Бучі та Ірпеня, донецький художник Олександр Корбан створив унікальний мурал, що став важливим символом єднання та відновлення територіальної цілісності України. На стіні він відобразив військового, чиї руки намагаються зшити прапор в одне ціле. Це зображення відображає важливість об'єднання зусиль для досягнення спільної мети, наголошуючи на необхідності відродження і збереження єдності країни.

Фото: Олександр Корбан

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Справжнє диво України - Лемурійське озеро: як утворилась водойма рожевого кольору

Новини по темі