Справжнє диво України - Лемурійське озеро: як утворилась водойма рожевого кольору

Лемурійське озеро: "мертве море" на півдні України
inst: tsn

Його називають українським «Мертвим морем»: як Лемурійське озеро стало легендарною памʼяткою України.

Поділитися:

Що таке Лемурійське озеро?

Лемяоіське озеро - це водойма на березі Херсонської області, що знаходиться неподалік села Григорівка Чаплинського району в одній із бухт затоки Сиваш. Озеро є унікальним дивом природи України. Воно має незвичайно яскравий рожевий колір, а це місце багате корисними мінералами  і насичене солями. Наразі озеро знаходиться в окупованій частині Херсонської області.

Фото: veselykukurudzki

Як утворилось озеро?

За легендою, колись в 1970х роках сталось падіння радянського літака. Саме в цьому місці утворилось поглиблення, яке збільшилось після того, як рятувальники викопували залишки бомбардувальника. Під час робіт, вони зачепили і водоносні течії, що згодом на місці вирви утворили озеро. Місцеві жителі стали часто приходити на озеро для купання та стали помічати корисні властивості його солоної води та збагаченого корисними елементами дна озера. Поступово слава про чудо озеро розповсюдилась на всю Україну, а потім і світ. А от назва його пішла від езотеричних теорій про міфічний континент «Лемурія». Хоча жителі регіону називали місце просто ямою. 

Фото: dovkola.media

Чому водойма має такий незвичний колір?

Таке забарвлення озеро має за рахунок спеціальних водоростей Дуналіелла солоноводна, яка під дією сонця виробляє бета-каротин. Влітку охаро набуває ще яскравішого відтінку за рахунок того, що сонце активніше випарює воду, а пігмент стає більш концентрованим. А берег озера заповнений білою сіллю, що дійсно дарує незабутні враження від споглядання на це природне явище. 

Фото: theinsiderua

Цікаві факти

Озеро славиться не тільки родовищем солі, а і цілющих грязей. Німеччина ще у 2005 році почала брати з цього місця грязі в медичних цілях, а інші Європейські країни закупали грязі для виробництва косметики. Українці теж знають про лікувальні властивості грязей і активно використовували процедури нанесення цілющих грязей на тіло. Та зараз, на жаль, ця територія знаходяться під окупацією. 

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Найдавніші замки України: прогулянка історичними пам'ятками, які варто побачити

Новини по темі