Як правильно розрахувати будь-який рецепт за інгредієнтами: математик показав простий лайфхак
Якщо ви не знаєте, як адаптувати рецепт на більшу кількість людей — не поспішайте панікувати. Дізнайтесь, як звичайна пропорція допоможе збільшити порції, не змінюючи смак страви.
Владислав Бондаренко, вчитель математики, у Сніданку з 1+1 пояснив, чому варто знати пропорції. І зробив це на прикладі… улюблених бабусиних сирників. За його словами, рецепт розрахований на трьох людей, але що робити, коли треба приготувати порцію на 11 гостей.
«Три людини — дев'ять ложок цукру. А скільки потрібно на одинадцять? 11×9 : 3 = 33 чайні ложки. Це 11 столових ложок, адже в одній столовій — три чайні».

Але пропорції, каже вчитель, згодяться не лише на кухні. Вони потрібні в будівництві, економіці й навіть у фарбуванні волосся.
Ще один приклад — з життя батька, якому лікар призначив дитині препарат, що потребував додавання 60 мл води. Проте через неуважність він додав 100 мл, і концентрація ліків знизилась.
«Якщо 60 мл — це 5,5 крапель, то скільки крапель треба при 100 мл? Відповідь дає пропорція: 100×5,5 : 60 ≈ 9,17 крапель» .

Тобто, щоб дитина отримала ту саму дозу діючої речовини, довелося збільшити кількість крапель. І це врятувало ситуацію — правильно розрахована концентрація допомогла вилікувати дитину.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Трендовий метод з TikTok: терапевтка пояснила, чи справді помідор, лимон і мед допомагають від болю в горлі
